FITRAH's Followers

Saturday, June 13, 2009

wedding invitation again?

hurm.. bnyak benor kenduri sekarang ni ye. semua berlumba-lumba nak kahwin. tambah2 musim cuti sekolah ni. aku ni tiap2 hujung mnggu xlekat kat rumah, asyik ikut mak aku g kenduri. sebenarnya aku ni xsuka sgt pergi majlis kenduri kahwin. nk tau kenapa? sebab aku xberapa serasi dgn lauk2 kenduri. klau mkn pn hanya ayam goreng + nasi putih. nasi mnyak? xkot.. bila org tnya: 'xmkn nasi mnyak ke?' . nk tahu aku jwb pe? aku jwb cmni:'sy nk mkn nasi mnyak masa kenduri sy nnti. hahaha..' ms kenduri kahwin aku nnti, nk xnk, aku tpaksa la juga mkn nasi mnyak kn. aiceh.. da berangan ke majlis makan beradab lak. calon pn tarak.. pigi da..
awal cuti sekolah hari tu, aku n family tercinta (rombongan cik kiah.. hehe) pergi kedah coz kenduri sepupu aku yg xla nk rapat sgt dengan aku. ha mcm mn 2? biasa la budak2 sekarang ni, dgn sepupu mn nk rapat sgt pn. termasuklah aku dengan sepupu di sebelah ayahanda tercinta itu. hehe.. sepupu aku ni tua setahun je daripada aku. husband dia org perak je. xjauh pn. cantik la pasangan tu. tema warna biru. sepatutnya semua ahli keluarga harus memakai baju warna biru tapi aku n family belasah pakai baju b'macam2 colour.. kui3.. nasib ar.. aku pakai baju warna ungu. ok la 2.. sipi2 dgn warna biru. biru+merah=ungu pe.. hehe. bonda t'cinta lg la.. pkai wrna orange, xada kena-mengena langsung dgn warna biru. huhu. nasib la mak ye. jnji rock! setengah hari je melepak di rumah mak cik aku 2. masa balik, aku kebas bunga telur kat pelamin 2.. haha.. yg poyo nyer, aku pergi agihkan kat kaum kerabat aku yg lain. bnyak pulak 2 aku ambik. tuan rumah tak suruh pn, aku je yg xtahu malu.. kui3..


mnggu lpas aku pergi kenduri adik k.zila. k.zila ni ibu kepada fatin. fatin ni dak yang mak aku pernah jaga dulu. ok x pnerangan aku ni? tema majlis = kuning. Aku pakai baju warna merah. kali ini mak menepati warna tema. bangga siot..

kul 2 td aku pergi kenduri adik bongsu n ank sedara jiran aku@cik Dah. lokasi kat sg besi kat ruma adik jiran aku. pening la nk terangkan. jiran aku ni sebenarnya ada la sikit2 bau bacang dengan bonda t'cinta. aku mmg kenal family jiran aku ni dr umur aku 5 thn lg. anak saudara dia ni pn pernah jadi kawan aku ms kanak2 dlu. meriah la majlisnya. 2 pasangan pengantin. kiranya ni persandingan anak saudara + ayah saudara. Tema majlis=ungu. aku pkai bju coklat kmerah-merahan. ok la 2.. merah + biru = ungu.. haha.. nk jugak..

anak saudara jiran aku tu tua setahun drpd aku and adik jiran aku lak muda 2 tahun drpd aku. bonda tercinta ckp, "muda2 lg da kahwin ye. Muda lg drpd adik kn.." aku angguk je la. Jiran aku yg 1 lg@cik Nah lak ckp "jodoh dia sampai dulu. lgpn, ada org nak kat dia.." huh! ada orang nk kat dia! habis, aku ni xada siapa nk la ye.. huhu.. mmg xada pn.. sabor je la. sedihnyer!! sekarang ni pn sibuk orang tanya bila aku nk kawin lak.. eh2.. aku ni muda trang tang tang lg. diploma pn baru habis. degree belum lg. master lg.. kitab masak2 pn aku belum khatam habis lg. nnti nk bagi makan per kat suami aku? mee segera? air kosong? lauk mamak? silakan jawab..

erm.. next week lak insyaAllah nak gi Muar. sepupu aku, ank saudara mak aku lak nk bertunang. nnti selamatlah m.cik aku dari kampung m'darat kat rumah aku yang serba sederhana ini.. ni sepupu aku ni .. ntah apa kemaruk sgt nak kahwin.. umur tua setahun je drpd aku. tp elok la kahwin. kalau asyik cintan cintun je, buat tambah maksiat jer kn.. eh2.. busy body lak aku. suka hati la orang tu nak kahwin ke, nak gi bulan bintang ke.. bkn menyusahkan aku kn..

ish2.. musim org demam nak kahwin la sekarang ni. bonda, anakanda nk kahwin juga boleh x? Dush! kn da kena penumbuk dengan bonda yg ketot itu. haha.. bonda mmg sensitif pasal kahwin2 ni. dia xsuka betul kalau aku kahwin awal. that's why aku masih single lg sekarang ni. kalau aku da ada boypren, mn tau aku m'gatal nk kawin pulak. lbih baik elakkan diri. lgpun bcinta bertahun-tahun ni mcm tak b'baloi sangat bg aku. bg aku ek.. ini pendapat aku untuk diri aku. kalau org lain rasa berbaloi, itu terpulang la..

ermm.. aku rs aku nk sediakn target aku utk tahun2 yg mdtg la.. nk rancang. biar ada matlamat hidup. matlamat hidup bukan nk kahwin je.. hahaa..

anyway, siapa yg baru kahwin and akan kahwin, aku ucapkan selamat pengantin baru. smoga m'dpat kberkatan dgn perkahwinan yg dibina- insyaAllah. kepada sesiapa yg masih lg mencari2, single, xb'jodoh lg mcm aku ni, aku ucapkan semoga b'sabar dan sentiasa berdoa dikurniakan jodoh yg baik2, b'agama, cantik budi pekerti dan yang paling penting, cari pasangan yang bukan sekadar cinta kepada kita tapi cari pasangan yang cinta kepada tuhannya iaitu Allah subhana wa taala, cinta kepada Rasulullah s.a.w, cinta kepada keluarga kita dan cinta sesama umat. insyaAllah setiap kesabaran itu akan dibalas dengan sesuatu yg berharga.
ok.. stakat ni je nak membebel.. Fi aamanillah.. daaa...

5 comments:

awatif samat said...

awk nk kt komen pe? paksa2 plak org komen...huh
ok...dgr bk2 komen kt ni....komen kt ialah....



to be continued.......

awatif samat said...

bgs2...lpas ni cite plak psl pe ye...lpas ni kt nk awk cite ape yg awk nk cite la...haha

awatif samat said...

lpas ni cite pngalaman awk msa kecik2 dlu ke...bubuh la gmbr awk msa kecik....cite la knangan kelat ke or manis ke..yg knangan lemau2 pn blh gak...the latest knangan pn ok gak...

zaira fitrah said...

thanks, bez friend. sy mmg suka paksa awk pn. awk 2 pmalas. at least ada gak la yg awk tau psal blog ni. haha.. jahatnye sy. iye la 2.. xnk la ltak gmbar. awk kata gambar sy ms kecik xcomel.. huhu.. sedih.. nk nangis ni.. kui3.. knangan kelat? nnti takut m'guris prasaan org len lak scara langsung atau xlangsung. huhu.. yg 2 juz blh share dgn bebeh jer.. k la.. lps ni nk cite psal awk yg suka nangis n mrajuk la pulak ye.. huhu.. jazakillah..

awatif samat said...

cite yg bgs2 je psl kt ye....cite la yg g bkit crakah tu...bykkn gmbr kt g snakn dgn su skali dlu...bez la dlu....yg msa kat aquaria dlu.syg btl xtngkap gmbr....bez wei g sna....