FITRAH's Followers

Friday, September 16, 2011

mendung bertukar cerah

syukur.. mendung dah jadi cerah. hujan sekejap je. rasa :)).. apa yg sy nak, dah dpt. apa yg tak pasti akhirnya dah jd pasti. sekarang hanya perlu fikir ke depan. yg terbaik pasti akan menunggu.


Monday, August 22, 2011

Balik Kampung

Balik raya kali ni sy akan balik kg dgn awa. teman minah tu drive. hurm.. teman drive or sy yg drive? selalu mcm tu ler. dia duduk sebelah megholoh je. bwk encik neo putih tu laju2 kang baru tau. biar dia jenuh nk bayar saman. kui3..



Nanti awa akan hantar sy balik kg mak kat pdg rengas n pastu dia balik kuala kangsar. eleh.. dekat je sbenarnya. nk balik kg abah pn kena lalu kuala kangsar. sehari tak jejak ke kuala tu memang tak sah. ate.. nama pun org kuale.. mule le tu nk kluor loghat perok awok ni ha.. agegeegee..



note: nak ikut awa pergi sunway hospital, tp sblm tu nk ronda2 sunway pyramid dulu. rasa ada beberapa brg penting yg xsempat beli lg. Mak n abah balik tengah hari ni. saya n awa lak balik lps awa habis kerja mayb dlm pkul 5.30 ptg. hrp2 jln xsesak.


p/s: selamat hari raya. hati2 di jalan raya..

Bila tazkirah..

Bila tazkirah dari setengah jam menjadi sejam setengah:
- solat terawih yg balance 4 rakaat lg tu terpaksa ditunda dr pukul 10 mlm ke pukul 11 mlm
- semua makmum dah resah gelisah
- imam dan tok siak dah angkat 5 jari tanda "5 minit lg"
- sesetengah makmum dah mula menjeling ke arah jam di tangan mahupun di dinding

- mulut masing-masing dah tak terkira berapa kali menguap

- ada juga yang terlelap tak sedar apa2 dah
- kanak-kanak riuh bermain, berlari ke sana sini tanpa dapat dikawal (esok kompem liat nk bangun ke sekolah)
- ibubapa dah mula risau bila fikir anak2 yg bersekolah esok hari, lagi runsing bila fikir esok hari kerja. para ibu pula dah terasa kepenatan nk menghadapi hari esok sbb nk kena sediakan juadah sahur, kejut anak2 lg, hantar anak ke sekolah dan pergi kerja.
- ada juga yg bergerak ke meja hidangan, mencari air penghilang dahaga (penghilang dahaga ke penghilang mengantuk? anda pilih)
- ada juga yg sok sek sok sek kat belakang membentuk 1 kumpulan kecil. (bt meeting tergempar barangkali takpun buat program tazkirah sendiri)
- ada juga yg mengeluh dan yang dahsyat, mula rasa tak puas hati kepada penceramah jemputan dan bermulalah acara mengutuk belakang2. cth: "lain kali tak payah dah panggil dia dtg ceramah." hurm2..
- ada juga yg dah hilang sabar: tanggal telekung n say bye2 kat surau
- akhir sekali, untuk 4 rakaat terakhir n solat witir, imam tiba-tiba baca surah secara express n pendek2 saje.. hihi..


note:

solat terawih yg selalu habis dlm 10 lbih hari ni terlajak sampai 11 lebih. Awa pn sebenarnya dah berapa kali ajak balik. satu hal lak nak pujuk minah tu suruh sabar n tngu tazkirah habis. rasa tak berbaloi lak dtg surau tp solat terawih tak habis. nak dekat pukul 12 kteorang balik rumah dgn k.ena n anak2 sekali. k.ena kat surau tetiba lapar, tu la nk ikut sy balik rumah mak. ish3.. dialog k.ena di saat sy drive lalu dpn rumah jiran sy:"imam masjid pn dah lena tidur kat rumah. kita baru balik.." kih3. rumah pak cik lan, jiran sy tu merangkap imam masjid, dah gelap gulita pn..

lebih kurang pkul 12.30 abg ipar sy sampai nk ambik k.ena. kteorang yg baru mkn terkejut, "awalnya balik. kata ada tadarus." jwb abg ipar: "tadarus pe nyer. semua orang dah balik. sekali dgn imam pn tak ada kat surau." kui3.. kesian.. tinggal abg ipar sy n 3 org anak dia je yg semangat nk tadarus.. macam2 hal.. bila tazkirah setengah jam jadi satu jam setengah..

sekian..

Jangan lupa namaku..

walau aku tidak bersamamu
jangan engkau lupakan diriku
walau aku tiada di sisimu
jangan engkau lupakan namaku
kerana..
aku mengingatimu
kerana..
aku mencintaimu

andai aku bisa bertemumu
dengan senyum kutadah syukurku
andai aku bisa menyentuhmu
air mata pasti deras gugur
kerana..
aku merinduimu
kerana..
aku mencintaimu sepenuh hatiku


walau kamu jauh dimataku
jangan aku hilang dalam kalbu
saat kamu samar mengingati
jangan aku terus kau lupakan
kerana aku..
sentiasa mengingatimu
kerana aku..
sentiasa menyayangimu sepenuh hatiku

Andai aku bisa memelukmu
pasrah aku tabah diujimu
Andai aku bisa dicintai
dengan rela menyerahkan hati
kerana
aku merinduimu
kerana aku sentiasa mencitaimu sepenuh hatiku


Jangan lupa namaku.. (full version)




note:


malas nk mengupload video klip nyer. tgk le sendiri kat you tube..




Saturday, August 20, 2011

Di tengah Ramadhan

Sepanjang 2 minggu (lebih kurang) berpuasa di rumah, sy dah berbuka puasa kat rumah mak, rumah k.ena, rumah awa n kat surau. semua tempat sy rs. yg dahsyatnye bila berbuka di surau. Abah kata, sekarang dah tak mcm dulu. sekarang makanan berlebih2 dijamu. Memang btul pn. Senak perut ni mkn. Nk solat terawih pn tak berapa nak khusyuk. ish3.. mana taknya, dah jumpa nasi beriani kambing, mkn pn xingat dunia. :p

Semalam k.ela balik. so, smalam kiranya berbuka puasa beramai2 di rumah tp still number tak complete. Along tak balik. 1st jumpa k.ela, dia tegur kena hitam sgt. huh! tak de benda lain ke nk ckp? mak menyampuk: mn tak gelapnya, seronok sgt main2 kat laut sampai kena masuk ke hospital. tetettteetee.. perli i lettuuww..

Semalam gak ialah sesi diaorang betulkan cara jalan sy. Memandangkan jari kaki sy bengkak n terasa ngilu2 sikit, sy tak berpijak betul2. senget sikit. terjengket2. memang buruk benor kalau tengok. abah dah banyak kali pesan suruh gi klinik tp sy dah fobia gila nak jumpa doktor or nurse. Tak pe. Nanti ok la tu.. (ayat nk sedapkan hati). K.ena kejam bila kata duit hantaran sy akan jd kurang sbb kaki sy ni. Abah lak menyampuk: kurang 2 ribu sbb hitam legam mcm tu. Cis! Menyampah!

semalam si fahim tido dgn sy. mimpi pe ntah budak tu. tp smalam baru sy sedar, si fahim ni dah besar pn. 7 tahun lepas, sy yg jg dia lps k.ela berpantang. sampai umo dia 5 bln sy jg. masa tu tgh krisis perasaan lps arwah nazreen pergi. aiceh.. hihi.. ntah pape.. erm.. sejak sy balik, anak2 sedare sume jd manja dgn sy. hilang je sy jap, tnya sy mn. sampai2 rumah, cari mak su diaorng ni. haish. glemer lak rasanya. hihi..

stakat ni dah banyak jenis kuih dah buat. err.. ye ke.. kuih ni slalunya utk dibagi kat jiran2. bertukar2 juadah barulah meriah kn. semalam, cekodok pisang je sy buat. budak2 suka cekodok pisang. cucu jiran sy tu suka sgt cekodok pisang.. Seronok tgk budak2 mkn. rs berbaloi msk.

note: salam ramadhan.. selamat beramal..
p/s: rajinkn bersedekah.. :)

Friday, August 12, 2011

Bertukar langit dan tanah

Alhamdulillah.. dah 5 hari kat Selangor ni. Sabah dah jauh, dah jadi sebahagian daripada kenangan. Dah balik rumah ni, kehidupan dah kembali macam biasa, macam sebelum pergi Sabah. Kat sini bangun2 pg dah melayan si kecil Umairah Aqilla. Umairah Aqilla ni mak baru jg. Baru 2 minggu kot. Abah sbenarnya tak suka mak jg baby, susah nk ke mn2. Tp sy suka. dua lawan 1, yg 1 msti kalahnyer.. hik3..



Umairah Aqilla mcm perawat rs rindu sy pd Sabah. ptg2 lak sy tlg mak buat kuih utk berbuka. Bila sibuk, tak ada la nk ingat sgt. sy mengaku, sy rs rindu pada Sabah. Rindu kat rumah sewa, m.cik sebelah rumah n mcm2 lg. Ni sindrom biasa n wajib sy rs bg setiap perjalanan sy.




Hari ni sekali lg sy akan bebel pjg2 mcm post yg sblm ni. Hari ni sy tak jaga Aqilla, hanya duduk bersantai kat rumah Awa sorang2. Semalam keluar dgn Awa dr pg smpai ke ptg. Mentang2 dia puasa, membuli sy je kerjanya. Nak tak nak, kena jd driver dia. ke Shah Alam la, ke Kelana Jaya pulak lps tu n akhir sekali ke Jusco Bukit Tinggi, Klang (atas pmintaan sy. padahal kat belakang rumah ada je Jusco Cheras Selatan). Sampai rumah sewa awa, kena masak utk minah tu pulak. anything for u, awa.. huhu..


....................




Dah lama sy tak online. Kalau buka fb pn tak ada apa yg menarik. Nk tulis blog kadang2 rs malas. Lagipun, untuk sebulan ni sy plan nak fokus pada manuskrip sy. Drpd tulis panjang berjela kat blog, lebih baik sy tulis panjang berjela manuskrip sy. Tp kdg2 mood malas sampai, ketandusan idea n di masa tu la sy terasa nak buat perjalanan solo tp nk ke mana? Alih2 kat sini la sy, kat rumah Awa. Duk sorang2, cari ilham utk proposal baru. proposal yg patut hantar mnggu ni tp mcm xdpt hantar. Sy ada masa beberapa jam lg utk merangka proposal yg terbaik.




.............................




Kadang-kadang menyendiri tu best jugak. Tp sy dah janji dengan Vel utk cuba menyibukkan diri n mencari kawan seramai yg mungkin. Vel kata sy dah bnyak rugikan masa sy. ye ke? sy tak sedar pn.. Anyway, sy akan cuba meng'aktifkn diri sy dalam kelab SALAM n rs mcm nak daftar diri masuk Malaysian Nature Society. Tp next semester sy kena mula fikir pasal final year project. Mesti bz kn. Kalau memerlukan fresh specimen, sy nk try apply kat HTAR la.




..........................




Sy beritahu mak, ada 1 benda yang sy teringin nk beli dlm tahun ni atau tahun dpn. Sy suruh mak teka n mak ckp kereta. kereta? err.. tu lambat lg. kena kumpul dt bnyak2 dulu sblm dpt beli kereta idaman. yg sebenarnya sy teringin nak beli kamera DSLR nikon D5100. Mak: habis tu kamera yg ada ni nk buat apa? nk suruh mak pakai? sy: hehehe...




..........................




Next week sy akan mula sibuk jd driver k.ena, teman dia pergi shopping ry n sbgnya. projek biskut ry pn insyaAllah akan bermula gak. Sy dah mula susun aktiviti2 yg akan sy buat sepanjang sy cuti ni. program m'bz kn diri. At least, dpt menghiburkan hati. hujung mngu ni anak saudara sy nk bercuti kat rumah. konon2 nak tidur dgn sy. Apa mimpi diaorang ntah. rindu sgt ke? musykil2.. hehe




........................




Bonda buat permintaan mengejut pasal masa depan sy sampai buat sy jadi terkedu. Makin meningkat usia, makin terbuka permintaan bonda. Harapan yg biasa daripada seorang ibu kpd seorang ank perempuannya yg masih... Hati oh hati..




.....................




Ramadhan ni bermakna dah 7 tahun Allahyarham Ahmad Khairul Nazreen pergi. Semoga rohnya dicucuri rahmat Allah dan segala dosa diampunkanNya. Tahun ke-7 ni, sy jd betul2 redha, jiwa dah rs benar2 yakin, setiap ketentuan ada hikmah tersembunyi yg mungkin tak tercapai oleh akal. Masa dah terlalu lama beranjak, sedangkan sy masih rs sekejap. Betul kata Vel, sy banyak membazirkan masa dalam kehidupan sy.




.................




InsyaAllah akan menulis lg di sini cuma tidak ketahuan masa.. Salam Ramadhan al-mubarak. Fi aamanillah..

Thursday, August 04, 2011

counting the days..

Lebih kurang 4 hari je lagi nak balik ke semenanjung. tak sabar.. Sok last day practical. Assessment semua dah siap bercop. Tadi diserang dgn soalan2 dr pegawai sains. untuk cyto dan blood bank, rasa tak terbeban sgt. Bila masuk ke biochem, rs mcm nk pecah kepala. kena bom tu.. huhu.. Anyway, kena la terima dgn seadanya kn.

Selama berada di sini, mcm2 peristiwa berlaku. Dari first day sampai ke hari ni, ada je halnya. Ada ketawa, ada marah2, ada juga sedih2.. Dgn laptop sy n Ram yg rosak, kaki sy yg cedera, hidung yg berdarah sbb t'hantuk kat lutut si Ila, tersalah naik bas, amy yg tertinggal dlm bas, berjalan kaki lebih 30 min smata2 nk ke bazar ramadhan kat sembulan tu. mcm2 idea tak betul yg cuba direalisasikan. huru-hara tp bila ingat, rs terhibur.

kisah amy dgn si Panjang buat sy tersenyum. kdg2 tak dpt tahan ketawa bila bertembung dgn si Panjang smpai dia pn rs tak tentu arah. Kisah encik engineer si Ram. bagus tu selalu pergi surau.

Semuanya menyenangkan hati tp yg tak selesa di sini, pergaulan agak bebas sikit. bertepuk tampar perkara biasa. pernah sekali bila sy tunjuk gelang Seri yg sy pakai kat seorang staff lelaki, tiba-tiba je dia pegang tgn sy. masa tu rs tergamam. mungkin bg dia perkara tu biasa kn. pernah gak masa di bazar, sesuka hati je dia tolak2 sy. ila kata kalau k.ummi tgk, msti slh fhm n akn kena sebijik nih. huhu.. bkn kena sebijik dgn k.umi je, kalau along n abah tahu pn, mmg diaorang pn akan slh fhm n abis lunyai la sy.

Apa yg baik blh jadi ikutan, yg buruk kena buat peringatan.. Misi sy di Sabah hampir selesai. Misi yg minor juga dah selesai. kerja gila yg tak pernah sy fikirkan sblm ni.. Esok hari terakhir, sy mungkin tak sempat nk beli sesuatu untuk Vel, tanda mata sbb bnyak tlg sy. rsnya kalau pos dr semenanjung ok juga kn.

Sampai kat rumah, bnyak benda yg nak bt. 1st sekali, kena try buka desktop. connect laptop dgn monitor desktop. harap2 berjaya. Aceras ni nmpak je cm xde pape, harta berharga sy sbenarnya ni. bnyak maklumat yg sy simpan. Dr assignment, notes, research project (yg minor) hinggalah ke folder simpanan manuskrip, proposal n yg paling syg---> cerita conan yg sy kumpul sejak dip lg, lps tu prince of tennis n mcm2 lg. hua3. mnggu pertama kat smenanjung nak ke rumah sewa Awa. dah lama tak jumpa minah tu. Rindu lak. Nk bg birthday present utk mak dia. Hrp2 suka la. Awa kata nnti blh g tarawih n mengaji sm2.. ye ler awa.. lagi nk buat apa ek? o ye, proposal manuskrip kena siapkan before mnggu ke-2 di semenanjung. hrp2 diluluskan. susah payah sy cari inspirasi di sabah ni tau.

Rasa mcm nak buat biskut raya la tahun ni. nk bawak balik kampung sikit. Aiceh, semangat kn. tu mula nk pk pasal raya je la tu. Ry pertama tahun ni mcm akan jd anak tunggal je. Ela ry kat Pahang, Along kat Tg. Karang, Ena kat Ipoh n abang mayb kat KL. Kompem kat kg nnti kena jd bibik, tiap2 taun tak abis2 kena ambik tender cuci pinggan. Harap tahun ni dapat control mkn sikit. Karang tak pasal2 jadi beban (mcm selalu), asyik muntah n gi toilet memanjang. hihi...

Projek nk ke Tenom sblm balik semenanjung rasanya tak jd disebabkan faktor keselamatan. Amy kata sy gila nk g bermalam kat sn sorang2. so, sy ubah plan. Mayb akan naik train smpai ke Beaufort lg. Smpai di Beaufort, rehat2 jap n ambik train ke Putatan or daerah sblm Lok Kawi tu sbb ptg nk g bazar kat Lok Kawi. Apa istimewanya train? Sm je train kat slangor tu dgn kat cni. lebih kurang je. Naik keretapi ni blh buat jiwa sy tenang. Duduk kat seat sebelah tngkap, tengok2 pemandangan. blh rileks tau. Bkn kat cni je sy bt cmtu, kalau rs mcm perlu bersendiri, sy suka naik train dr Serdang ke klang sorang2. lps tu patah belakang semula. Mcm dah jadi habit. Lps ni ingat nk buat pjalanan keliling smenanjung dgn train la. hehe.. Rasanya sejak sekolah bgtau bonda macam tu. Bonda yg kecik comel tu pn dah letih nk dgr. Angguk je la, bg sdp hati si anak ni.

Tetiba je teringat nasi kerabu rm9.50 yg Amy beli kat bazar Asia City. mahal nk pengsan. Rindu nasi kerabu kat Kuala Terengganu. Murah n sdp smpai menjilat siku tu.. Aish.. meleleh air liur. Bila-bila cuti sem nnti nk ke rumah K.ummi lak kat ganu. nak ke kelantan gak, gi rumah Amy n lawat k.jun kat sn.. Banyak kn rancangan yg ada kat kepala sy ni. cuma tunggu ms utk jd kenyataan je. Dgn izin Allah..

nota:
InsyaAllah flight isnin nnti pkul 3.30 ptg. rasa mcm tak sempat nk berbuka kat rumah kot.. sbnarnya berdebar juga nk kena naik flight lg ni tp rs semangat nk blik rumah dah berjaya tutup rs takut..

p/s: Salam Ramadhan..

nor zahirah mahd ata
(zaira fitrah)

Monday, August 01, 2011

Selamat2..


Happy Belated Birthday to k.Ena (24/7) & Along (26/7).. sibuk sgt pasal souvenir dr sabah, smpai lupa birthday along n k.ena. sorry..

Along (Hasmaliza Mahd Ata).. Anak abah yg paling baik kot.. huhu..bila la sy nk jd lemah-lembut mcm along ni.. tgk la, pergi zoo pn pkai bju kurung.. ;)

Kak Ena (Syuzana Mahd Ata) with ammar. k.ena yg sempoi. yg suka ajak shopping. mulut tu kalau seminit tak tutup mmg xblh. anyway, k.ena punya masakan mmg 1st class. ni la org yg sy slalu rujuk selain mak kalau bab masak memasak ni..hihi

&

Happy Birthday to k.Ela (1/8).. Luv u so much, kakak2 semua.. hehe

Kak Ela (Shuhaila Mahd Ata) with al-Insyirah.. Ela yg nmpak tembam. ela yg selalu tarik sy blik pahang teman dia n anak2 bila sy cuti sem.. yg ske sruh sy msk bila dia lapar. kalau kat rumah, asyik mkn je kami berdua ni. nnti mulalah bising berat bdn naik. kih3..

p/s:
Selamat menyambut Ramadhan. semoga ibadah yang dijalani mendapat keberkatan drpdNya.. insyaAllah..

Saturday, July 30, 2011

Ahd lps keluar dgn Ila dan Ram ke bandar KK, teman Ram yg nk beli baju.. keluar dr pukul 11 pg smpai pkul 8.30 mlm (ni sy n ila je. ram awl ptg lg dah balik). sy pn xfhm mcm mn sy n ila blh balik lewat sdgkn sepatutnya kteorg teman Ram. Ms tu kami naik bas yg terakhir.

Hari tu bnyak berjalan tanpa arah tujuan esp lps Ram balik. ke Suria Sabah semata-mata nk ke surau. lps tu berjalan ke dataran pe nm ntah, tgk budak2 shuffle n menari. sejam gak la duduk cuci mata sambil layan angin laut. Sampai maghrib kteorang kat situ. the best part, kena solat di masjid belakang pasar philippines tu. nk solat kat situ mmg lemah sikit sbb tak berapa selesa. Ila potpet2. hehe.. sgt comel.. mula2 kteorang nk buat muka selamba gi hotel solat kat situ tp mcm hurm..

Lps solat, pergi pasar lak tp sebenarnya tak tahu nk beli apa. pusing2 berapa kali pn, tgn still kosong. Ila je kot yg beli stok buah.

ila yg beria nk capture gambar ni.. angin pe ntah minah tu.. hehe.. tp sy pn ok je. suka background gmbar ni. dua bot kat belakang tu ingatkn sy pd lukisan dlm buku seni ms sy form 3 dlu.. sy mesti akn rindukn tmpat ni..


note:
kehidupan tetap perlu berjalan seperti biasa biar apa pun yg jadi..


SD

syndrome down muncul lg.
bila dah muncul, seluruh urat dan sendi terasa tempiasnya..
emosi bagaikan raja pada diri
sedangkan minda hanya mampu tunduk patuh
bila 'syndrome down' dtg
seri di muka pn menghilang
semangat terbang lari entah ke mana
kegembiraan di luaran mungkin tak dpt sembunyikan segala yg di dalam

meski menyedari hakikat yg ditakdirkan Tuhan
mengapa syndrome down muncul juga?
masih tidak cukup rs redha?

masa mungkin boleh mengubah segalanya...

note:
mak n abah di Pahang sekarang ni. hari ni k. ela buat majlis sambut Ramadhan. Nk cepat2 balik semenanjung. tp sblm tu nk selesaikan beberapa task. Ada 1 benda nk buat tp xsure patut ke x nk buat. Ada orang nk tolong tp rs mcm da terlalu bnyak libatkan orang dan rs mcm mencecah limit.. mungkin ni yg terakhir.. malu yg terakhir.. yg terakhir, ingat tu zahirah. lps ni nk jd apa pn, jd la.

Wednesday, July 27, 2011

cerita kosong zahirah

Hati oh hati..
susah untuk difahami
sekejap ok, sekejap tak.
kenapa ni hati?
main2 ye..

Sy betul2 tak faham dengan diri sy sekarang ni. sgt2 tak faham. macam sy ni dah tak bersatu dgn jiwa dan jasad. macam sy ni org len kpd diri sy sendiri. Sangat memeningkan dan susah untuk diterangkn. Semalam sy rs mcm tu, pg ni tiba2 mcm semangat pula. Apa ni? klu lg ke? aiceh.. tu la. kan sy dah ckp, sy ni akan tak bermotivasi sekejap je. paling lama pn dua hari, paling sekejap sejam dua jam. Aicewah..

dlm dua hari ni mesti housemate sy rindu kat sy kn. balik practical, mandi, tlg2 masak, solat, mengaji (kena start awal2, konon2 nk khatam 2x ms dlm ramadhan. gegee..), lps mkn sy bc buku sementara tnggu makanan turun dan hadam. Lps tu dlm pkul 8 lebih or 9 lebih sy tidur. tak dpt la diorang nk mesra2 dgn sy. haha.. lawak bodoh pn dah jarang keluar dr mulut sy. ila tak de gang dah la nk kenakan si amy or si ram tu. semalam jmpa panjang pn sy neutral je. kalau tak, kecoh tempat tu sy sakat amy. k.ummi dah tak gerak solat isya'. bajet sy plan bangun awal pg mcm semalam tp td nyaris tak terbabas. kul 4 pg baru sy tersedar. syok sgt mimpi. kih3..

eh, betul ni. semalam sy terjaga pkul 1 lbih sbb mimpi buruk. ntah la. tak tahu nk ckp mimpi buruk ke or mimpi best. mimpi sy bersalin baby perempuan yg beratnya 3 kg lebih. tp baby tu, nurse bawak entah ke mana n sy t'paksa cari kat setiap wad dgn keadaan yg tak laratnya. mesti org ketawa kn, menggatal mimpi2 cmni. agaknya sy rindu kat insyirah, ammar n amal sajeedah kot sampai terbawa2 dlm mimpi. tp baby yg sy pegang tu bukan amal, ammar n bkn jugak insyirah. tak kisah la. yg penting, mimpi tu berjaya bt sy bgun solat isya'. yg penting, sy memang rindu anak2 sy tu.

tak sabar nk balik semenanjung!!! rs geram sgt bila dengar suara comel si al-insyirah dlm phone. dah lama tak jumpa ni. fahim dah pesan mcm2. hmmmm.. mcm auntie dia ni bnyak duit je kn. Dengar kata dah bnyak surah dlm juzuk 30 dia dah hafal so, boleh la bg hadiah.. hua3. rindu nk peluk mak. mak n abah tinggal berdua je ms sy tak ada ni. ena dah berapa kali call, tanya bila flight. eleh.. tanya2 tu mesti ada makna la tu. confirm suruh jd driver dia disamping menjaga anak2 dia sementara dia shopping dr satu kedai ke kedai yg lain. kali ni tak tahu la dia nk ke mana. jgn ke kl sudah. stress woo drive di tgh bandar kl tu. cukup la sekali ek ena kita tsangkut kat kl tu sampai 3, 4 jam. pergi yg dekat-dekat sudah. kajang ke, bdr tun razak ke, bangi ke or duk rumah je, bli online. brilliant x?

note:
rindu, rindu, rindu.. mak, abh, tunggu tau. jgn lupa ambik 8/8 nnti. nnti tak pasal2 kejadian di Uitm Kuala Pilah berulang kembali. Along, k.ena, k.ela n abang, mesti rndu kat i kn. eleh.. poyo je kata tak. Anak-anak yg sgt dirindui dan dicintai (ewah..), tnggu mak su balik, nnti mak su bawak pergi jln2 k. ckp je nak ke mana.. anything for u.. :)


Tuesday, July 26, 2011

muhasabah kot

Disebabkan tidur yg terlalu mencukupi, rs mcm tak boleh nk tidur dah. bila sendiri buat sy berfikir. bermuhasabah diri. bermula dr sy kecil hingga sy besar macam ni. lama sy tak berfikir mcm tu. Kadang-kadang sy rasa kesian bila mak n abah terpaksa menjaga sy yg banyak songeh ni. Nor Zahirah, cahaya yang cantik berseri2 tp sy tak mampu jd cahaya yg cantik seperti yg mak n abah harapkan. Mak didik sy jd seorang yg kuat jiwanya tp sekarang betul ke jiwa sy kuat? Abah didik sy menjadi seorang yg redha dgn takdirNya tp betul ke sekarang sy redha? keluarga sy menyayangi sy tp sy tetap kental hati buat apa saja yg sy mahu sampai ada ms buat diaorng rs risau. Family sy tak suka sy join outdoor activity yg lasak2 tu tp mak tak berjaya halang sy. Degilnya sy.. Masa kecil, guru mengaji sy ada 3 org: abah, along n jiran sy. Bila kena marah dgn abah, sy menangis n merajuk tak nk mengaji. Abah akan pass sy kat along, tp hal yg sm jd juga. Sy sgt sensitif ms sy kecil. kalau ada yg tinggi suara sikit, air mata sy mudah mengalir keluar. Semakin sy membesar dan meningkat dewasa, sy cuba keraskan jiwa. Air mata tak boleh dibazirkan selalu kn.

Mak n abah selalu doa agar maruah dan martabat sy ditinggikan dan dijaga. tp sy sendiri yg merendahkn maruah sy. Along selalu pesan jgn sekali-kali buat sesuatu yg jatuhkn maruah diri. sekarang sy terfikir, sy ikut tak pesanan along? Perjalanan sy di dunia ni tak lama lg akan berakhir. sy harap ms yg ada ni sy blh manfaatkn sebetulnya. tak terlambat lg kn untuk sy berubah. mengharap yg pasti tentunya drpdNya. Tak pasti akn buat jiwa celaru dan makin jauh drpdNya.

Sy akan lemah kalau semua orang bersimpati dengan sy. Sy akan kuat kalau Allah yg mendekati sy. Dalam kehidupan sy ni sy harap Allah mengiringi setiap langkah sy w/pn kadang2 sy leka dengan rahmatNya. Sy tahu sy tak layak untuk ke syurga tp untuk tinggal di neraka akan menggegarkn seluruh urat saraf saya.

nota:
sy rs mcm nak naik train ke Tenom sebelum balik ke semenanjung.. Kalau tahap keyakinan sy tinggi, rs mcm nk bermalam di Tenom. kalau boleh nk sendiri mcm hari tu.

Allah banyak mengkabulkan doa sy. Seharusnya sy perlu rs malu kepadaNya jika sy tidak melihat kesempurnaan yg dijadikanNya.

nor zahirah mahd ata
0413

Berhentilah duhai hati.

Ibnu Qayyim r.h mengatakan:

"Sesungguhnya di dalam hati tidak ada luka yang boleh dijahit kecuali dengan menghadap penuh kepada Allah s.w.t. Di dalamnya juga ada satu keterasingan yang tidak mampu diubati kecuali dengan menyendiri bersama Allah. Di dalam hati juga ada kesedihan yang tidak mampu dipadamkan kecuali oleh kebahagian yg menyenangkan kerana mengenal Allah dan ketulusan berinteraksi denganNya. Di dalam hati juga terdapat kegelisahan yang tidak mampu ditenangkan kecuali dengan berhimpun kerana Allah dan pergi meninggalkan kegelisahan itu menuju kepada Allah s.w.t. Di dalam hati juga terdapat gelojak api yang tidak mampu dipadamkan kecuali oleh keredhaan akan perintah, larangan dan keputusan Allah yang diiringi ketabahan dan kesabaran sampai tiba saat perjumpaan denganNya."
Amru Khalid (2011)
Ibadah Yang Menakjubkan, amalan yg plg dicintai Allah.

nota fitrah:
Sebenarnya lps maghrib td sy dah tidur. K.ummi yg tahu sy blm solat isya' gerak sy pukul 10 lbih tp sy tak rs nk bangun. solat isya' lewat kn lebih afdal kalau btl2 nk bangun la. Dlm pkul 1 lbih sy terjaga slps bermimpi sesuatu. sy cek hp, ada 2 msg n 6 miss call.sy mmg tak dgr sbb sy sengaja silent kn phone. sy ke ruang tamu n tgk amy tak tidur lg. sy tanya dia sesuatu, dan dia teragak2 nk jwb. kenapa gerak hati sy tak pernah menipu sy?..




Saturday, July 23, 2011

Dari Tanjung Aru ke Beaufort..

Mcm yg sy britau sebelum ni, hari ni sy travel dr kepayan ke beaufort secara 'lone ranger' nyer. Sy kuar rumah dlm pkul 6.40 pg. Berjalan kaki dr rumah sewa ke hospital yg dlm jarak 15 min kot- sy pun sbenarnya tak berapa faham apa motifnya sy berjalan pergi hospital sedangkn blh je tunggu bas kat kwasan dpn rumah sewa.

Dlm kul 7.15 sy naik bas pergi terminal wawasan. bayar rm1 je. mata tak abis2 jeling ke arah jam. risau tak sempat naik train. kat website kata train gerak kul 7.45 pg..

sampai di Terminal wawasan, sy ambil van yg pergi Putatan (bayaran RM1.50 je). Sebelum tu pn sebenarnya tersilap naik van. confident je naik van tanjung aru. mujur tanya kat pak cik driver. dlm van tu, sy je la satu2nya kaum hawa. tp nasib la. belasah je la. mujur ada p.cik kat sebelah sy yg agak peramah. Dia la yg tlg tekan loceng. kalau tak, maunya sy tlepas stesen train tu.

Sampai di stesen kul 0750 pg. cepat2 beli tiket, naik train dan train pn bgerak dlm jam 0800.






Gerabak yg dipenuhi kanak2 rombongan sekolah yg nk ke Tenom.


1000 sy smpai di stesen kereta api Beufort. keluar je dr stesen terus sy cari tamu Beaufort. Fungsi mulut sgt digunakan secara proaktif dan progressifnya sampai dgn p.cik polis yg sedang sibuk saman kereta pun sy pergi tanya. tq p.cik polis!

saya ada ms 1 jam untuk ronda tamu. kebetulan ada pameran pe ntah. sempena perayaan kaum bisaya kalau tak silap. destinasi utama- gerai kuih2 tradisi sabah. bli 2 jenis kuih je pn.
bergambar dgn abg askar. siap pegang phone le pulak.

1100 dlm train ke Tg. Aru. layan blues sikit. hihi..

Tiket dr Beaufort ke tg. Aru

1300 sampai di Tg Aru. kena lintas jln 8 lane tu dgn kaki terkedek2 nyer utk naik van ke Terminal Wawasan semula.


note:
Alhamdulillah, perjalanan smooth jer. Seronok tgk pemandangan yg ada. plus dpt jumpa org tempatan sabah yg bermacam ragam. sekurang-kurangnya m'bantu sy praktikkn bahasa sabah. :)
sgt tenang.. objektif tercapai!


nor zahirah mahd ata
0050

Wednesday, July 20, 2011

Bila hati nekad, otak jd pasrah..

Terasa nk travel sorang2 hujung mnggu ni. pergi beufort naik keretapi ke or g ceruk2 sabah yg mn2 pn. dr semalam lg jiwa meronta-ronta nk keluar hujung minggu ni sorang2. bg feel sikit. K.ummi nk ke 1 Borneo nk shopping n tgk cite Harry Potter, Ila pulak nk ke Gaya Street. Harry Potter tu mmg teringin nk tengok tp rs xde mood lak nk ke 1B. Gaya Street mayb nk pergi next week. Lgpn bru ahad lepas pergi. xingat dunia membeli setem lama. yup. the fastest way to collect stamp. pilih2 lps tu bayar. mudah kn.

Agak2 k.ummi lepas tak sy ke Beufort sorang2? sy betul2 serius ni. senarai barang sy da catit secara tak rasmi dlm kepala ni. benda yg tpenting=> camera n duit. ;p w/pn spatutnya sabtu ni kena buka jahitan kat ibu jari kaki, tp sy awal2 lg dah bgtahu kat nurse tu nk dtg ari isnin. Harap2 kaki bertambah sihat sabtu ni. sy betul2 rasa nk travel ni. tak kisah la dekat or jauh pn. yg penting travel seorang diri.

nota:
kelmarin chatting dgn shah, abg si awa tu sampai pkul 2 pg. dia ajak sy join group dia g hiking kat gng kinabalu hujung tahun ni. 5 org yg pergi. nak pergi ke tak nk? hurmmm... kalau ada seorang lg perempuan yg ikut tak pe la. tak kn sy sorang je perempuan kot. huish.. bahaya2..

td check email, naz azri hantar undangan utk pergi xpdc ke gua batu maloi kat tampin. tp sayangnya diaorg nk pergi 27 Julai ni. sy kat sabah lg la ms tu. cis.. frust. bnyak aktiviti tak dpt join dlm 3 bln ni. ms sy kat sbh ni la banyak aktiviti2 best ada kat semenanjung tu.. ish.

Monday, July 18, 2011

nk bersembunyi lg? tp d mana?
nk berlari? tp ke mana?
persoalan yg tiada jawapan?


nota:
tak sbr nk blik semenanjung.. meneruskn khidupn yg normal semula. tp ttp akn rindu sabah. rndu kenangan dgn kwn2 serumah. k.ummi yg plg tua sekali, yg mcm mak2, yg selalu ambil berat tentang sy, yg jg sy masa sy demam, yg urut bdan sy ms sy sakit, yg ambik berat tentang luka kaki sy, yg selalu sapu minyak di kaki sy, yg tidur di sebelah sy.
ila yg muda setahun drpd sy, yg slalu bercerita itu ini, yg jg ms sy demam, yg letak tuala basah di kepala saya, yg masakkn bubur nasi utk sy ms sy tak sihat, yg letak masker home made di muka sy, yg teman sy berjln ms sy tehegeh2 nk melangkah sebab jari yg cedera, yg kdg2 xsedar peluk sy ms tidur- huhu.., yg teman sy pergi mn2 dgn kaki sy yg cedera ni, yg selalu bg vit C kat sy 2 bj before pergi prac.
Ramlah yg muda 2 thn drpd sy, yg sy anggp mcm adk, yg bg pinjam fb dia, yg rajin kemas rumah, yg selalu sediakn breakfast, yg bekalkn ikan masin bnyak2, yg tlg sy angkut air ke mesin bsuh ms sy xsihat.
Amy yg prac dgn sy, yg suka yuswaisar, yg suka hindustan, yg dikaitkn dgn si pnjang dkt HQE, yg tolak wheel chair sy di HQE, yg sy slalu bebel smpai mgkin dia dah naik menyampah stiap kali sy buka mulut.

sy tak tahu apa yg ada dlm hati kwn2 sy tp sy selalu berdoa semoga hati kami ikhlas antara 1 sm lain.. w/pn kdg2 gerak hati mgkin cuba menipu sy. Allahualam..


Sunday, July 17, 2011

pathetic..

salam ptg..

semalam temperature sy naik. bkn sbb dmam tp panas hati. Hasbul nk kahwin tp xbgtau sy pun.. isk3.. sy terasa hati. Tau ni pun sbb mak yg kol sy. Rasa nk cekik je budak tu. xpe.. xpe.. ada ubi ada batas, smpai hari nnti, xnk dtg. sy geram btul la. spupu yg plg rapat dgn sy blh rahsiakn hal mcm tu drpd sy. eii,,, membara btul la. utk sejuk kn hati sy ni, smalam sy tidur awal. awal sgt la pulak. pkul 5 gerak k.ummi bgn solat. sejuk sikit hati bila pg2 terjaga. bertambah sejuk hati bila mata terpejam smula.. hik3..

tp bila ptg2 mcm ni rs panas semula. tak sabar tunggu dia kol. itupn klau dia nk kol.. alahai..

emm.. sy mmg mcm ni. tak suka sgt kalau org yg rapat dgn sy main sorok2 info. rs mcm nk tukar jd power rangers jer. ok2.. tau xde kena mengena dlm hal ni. anyway, sy cukup geram kalau seseorang sorokkn seseuatu drpd sy n kat dpn sy bt muka selamba jer. dan sy tak tahu la kebetulan or suratan, yg pasti InsyaAllah sy akan tahu perkara tu tanpa disengajakan. so, beware! kdg2 rs mcm satu kelebihan gak dpt petunjuk mcm tu tp kdg2 rs mengguris hati yg amat pulak. smpai kdg2 fikir, lebih baik tak tahu pn tak apa. dan makin pathetic bila org tu ialah org yg agak rapat dgn sy. sy rs mcm dah tak blh nk percaya sesiapa esp kwn2 yg konon2nya rapat dgn sy.


nota:

Baru lps balik dr Gaya Street, membeli-belah utk org semenanjung.. kaki sy makin ok tp td 2 kali gak kot menjerit sebab terlanggar batu.. ;)

Monday, July 11, 2011

Sy bukan Cinderella..

kenapa bila menjauhi semakin dekat?
kaki terasa ingin lari jauh..
tp kenapa hati kata tidak?
minda suruh lupa..
tp kenapa jiwa sering teringat
bila sy akan sedar dgn realiti?
yg hakiki ttp hakiki
tiada dongengan dlm dunia ini..
hiduplah di alam yg nyata, zahirah....

nota:
kalau la otak ni blh dprogramkn mcm computer tu kn snang..

Pulau Sapi & Pulau Manukan..

Sabtu baru2 ni sy n 3 org kwn yg lain pergi ke Sapi n Manukan Island. kteorang ambik package 3 pulau, RM37= Pulau Sapi, Manukan n Mamutik. Best.. Sehari sebelum tu sy la org yg paling berat hati nk pergi ke sana tp sebaik je duduk dlm bot, mcm dah tak ingat dunia. siap sewa alat snorkel. hati berbunga2. tambah2 bila han keol ada kat dpn mata.. huish.. speechless..


Pulau Sapi

Sampai di Pulau Sapi dah pukul 12 tgh ari. lps mkn sandwich bersama2 kacang panggang, sy terus sarung life jacket n turun ke laut. kawan2 yg len tak nk join. panas katanya. k.ummi lak mmg xnk join aktiviti dalam laut.. kui3.. so, w/pn sorang, sy turun je ke laut,. rugi kalau sy xsnorkel kat setiap pulau. nnti tak boleh la tahu keistimewaannya.. btul x?

Snorkel di pulau Sapi best. Bnyak coral n ikan2 yg comel2. masa sy tgh snorkel sorang2 tu ada 3 orang abg n seorang budak kecil dtg dekat. abg tu offer nk ajar snorkel tnpa guna life jacket. xsusah rupanya. siap join diaorg pergi kawasan yg dlm sikit tgk coral yg cantik2.. mmg best!


Pulau Manukan

pukul 1 kteorang bertolak dr Sapi ke Manukan. Solat zohor di Manukan. Lps tu bt aktiviti snorkeling lak. tak bnyak coral. cuma bnyak ikan2 yg besar esp di tempat yg dlm ckit. tepat jam 3, ms tu sy tgh berenang nk ke pantai, terasa ibu jari kaki digigit sesuatu. ingat ikan merah yg slalu gigit tu. sy britau kat abg yg ajar sy snorkel tu. dia kata biasa tu. ikan tu mmg nakal. sy stop berenang n jalan dlm air. sy rasa ibu jari kaki sgt kebas. dr jauh sy jerit kat abg tu lg ckp ibu jari sy kebas. dia ckp biasa. tak ada effect pape tu. sampai kat pantai sy tgk drg meleleh dr ibu jari kaki. ingat luka biasa. rupa2nya luar biasa!

cuba dptkn rawatan kat pondok life guard tp syg xada first aid kit kat situ. diaorang just balut dgn kapas. lps balut kteorg pergi ke jeti. masa di jeti, drh tak henti mengalir smpai semua org rs takut. bila naik dlm bot, ada sekumpulan arkitek yg bt trip ke Manukan tolong balut semula. k.ummi dah tersandar sbb pening bau drh. drh berhenti lps dibalut. tp bila sampai di jeti Jesselton, drh menitik2 kat atas kayu jeti tu.. semua org mula risau. dan masa tu la air mata sy mula keluar! bkn sbb sakit tp sbb rs sebak tgk org lain risau. hua3.. xfaham btul..

abg arkitek hantar sy ke emergency Queen. tak pasal2 kena 3 jahitan. ni la 1st time kena jahit. ni la 1 st time masuk hospital sbb sakit. mmg susah nk lupa. Masa tu rasa blank n mcm2 lg. otak xblh nk fikir dgn clearnyer..

nota:
hari ni berpraktikal spt biasa. luka dah dicuci. sgt penat masa jln kaki balik rumah sewa. rasa nk pengsan naik tangga bukit tu. perjalann yg ambik ms 20 minit tu ari ni jd lbih dr 30 min. dahsyat2. rs nk tercabut kaki. bayangkn dlm seminggu ni sy perlu bt perjalanan mcm tu dgn kaki yg berbalut ni.. serius, rs lemah je ati ni. erm,, tak inform pn kat bonda pasal hal ni. takut susah hati. zahirah, kuat semangat. berdiri di atas kaki sendiri!! Chaiyok! anyway, sy xserik pn lg nk snorkeling. lps kaki baik ni, cadang nk g lg ke pulau yg lain.. wee~~

p/s: kali ni tak bnyak ambil gmbar. sibuk sgt snorkel. ;) gambar ihsan ram.

Monday, July 04, 2011

Doa buat ??dia..

"you can create miracle with hope".
quote ni Ram cilok (dah lama tak guna perkataan ni) dari dvd cover cerita pe ntah- tp yg ingat pasal seorang doctor yg cari vaccine utk cancer kot. Si Ram tu kata pembohongan semata tu. hehe.. but i believe miracle can be created with do'a. selagi Allah bersama kita, keajaiban tiada yg mustahil. "Sesungguhnya, perintahNya apabila dia mengkehendaki sesuatu hanyalah berkata kepadanya: 'Jadilah!' Maka terjadilah ia" (surah yassin: ayat 82)

'Dia mengetahui apa yang ada di langit dan di bumi, dan mengetahui apa yang kamu rahsiakan dan apa yang kamu nyatakan. Dan Allah maha mengetahui segala isi hati' (surah al Taghaabun: ayat 4)

nota:

sesekali menghayati makna al-Quran, mendalami apa yang tersurat dan tersirat. Bonda kata, hidup kena banyak berdoa. walaupun untuk perkara yang kecil mana pun. walaupun Allah mengetahui rahsia hati, kesungguhan juga perlu kita tunjukkan. Bonda tambah, mulai dari saat ini (masa dia cakap tu) kena mula berdoa untuk bakal jodoh kita. doakan yang terbaik. Doa semoga dia istiqamah, sentiasa mengingati Allah dalam apa jua keadaan, dlm keadaan tenang dan sebagainya. Bonda juga sentiasa doa sebegitu untuk jodoh anak2nya. seorang ustaz pernah beritahu, rajinkan diri menghadiahkan al-Fatihah buat ibubapa, muslimin muslimat sama ada yg sudah kembali ke rahmatullah atau sebaliknya dan juga buat bakal jodoh kita walaupun siapa pun dia dan di manapun dia berada. k.ummi tambah, jgn sertakan nama orang tu, sebab tak semestinya pilihan kita yang terbaik. Siapapun dia, redhakn hati kerana yang lebih mengetahui apa yang terbaik untuk kita hanyalah Allah Ya 'Alim...

'Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.' (surah al-Baqarah:ayat 216)

Doa dari seseorang kepada orang yg lain tanpa pengetahuannya adlh lebih mustajab. cth kita boleh doa: semoga doa si dot dot dimakbulkan Allah. maknanya, sentiasalah doakan untuk orang disekeliling dan juga utk sahabat kita.. Allahualam..


~nor zahirah mahd ata~
menyedari tiada apa yg abadi di dunia ini
membuat hati lebih kuat
!(-_-)?


Wednesday, June 29, 2011

Doa

Tuhanku
Dalam termanggu
Ku sebut nama-Mu
Biar susah sungguh
Mengingati Kau
Penuh seluruh

Tuhanku cahaya-Mu panas suci
Bagai kerdip lilin
Di kelam sunyi

Tuhanku
Aku hilang bentuk
Kembara di negeri asing
Tuhanku
Pintu-Mu ku ketuk
Aku tak bisa berpaling

Aisyah- Doa..

note: mlm2 melayan lagu Aisyah, mengisi ms terluang lepas menawarkn khidmat facial treatment kat kawan2, dan slps makan mee mamee perisa kari 2 bungkus secara b'kongsi2. lps ni botak kepala asyik mkn MSG. Tak cukup dengan mkn nasi lps maghrib, nk dkt tgh mlm cari makanan lg. kalau macam ni la, bertambah montel la kami serumah, kalah si kungfu panda tau. ckp pasal kungfu panda ni, tba2 rs xseronok sbb tak dpt tgk kung fu panda 2. kembar sy tu - dr segi kuat mkn n dot dot dot.. shhhhh...

Monday, June 27, 2011

update kini..

Di lab Histology.. seronok gak la. dah nk dekat 3 tahun kot x bt embedding, trimming, sectioning and fishing. Alhamdulillah semua berjalan lancar dan alhamdulillah lab staff benarkn kteorang buat semua tu, Before ni student prac len kata diaorang xdpt 'hands on'. mujur2..

kelmarin laptop Ram lak bt hal. 1 skrin dah retak. memang dah tak boleh guna. welcome to the club la Ram. Nampaknya kena beli laptop baru jugak la nnti. Buat masa ni terpaksa berkongsi-kongsi laptop dgn k.ummi lak. oho.. dah mcm org nomad lak. berpindah dr 1 laptop ke 1 laptop. sebulan je lg.. kena kuat kn semangat ni.

nota kaki:
prac habis 5 ogos.. tiket flight 8 ogos. dlu dtg naik MAS. blik naik Air Asia lak.. Semoga selamat di sini dan selamat sampai di semenanjung nnti..

Thursday, June 23, 2011

Biar saja tanakkwagu mencari sumandaknya..

Monday, June 20, 2011

Someone said to me, "Sometimes, Love is letting go"

Sunday, June 19, 2011

HAPPY FATHER'S DAY, Abah..
love you very much..

Aceras..


memang tgh sabar sgt sekarang ni.. dah memang start dr kelmarin2 lagi semuanya serba tak kena. semua post kat blog ni pn semua pasal benda negative. rasa orang yg baca pun dah naik menyampah. nasib la kn. blog da jd tempat luahan perasaan.

Hari ni (maksud hari ni= sabtu 18hb), kesabaran ibarat telur di hujung tanduk. Memang berapi-api sy td. mujur tak jd naga kepala 7 je td. kalau tak, 1 karamunsing plaza tu hangus terbakar.. Dah la penat ke karamunsing lps tu ke 1 borneo, menderma drh, lps tu kena patah semula ke karamunsing.

Mana sy tak angin, laptop yg konon2nye blh baiki tu still mcm tu gak. sia2 bayar rm180. Ingat ptg td blh dpt laptop yg sihat. rupa2nya mcm tu gak- masih di tahap icu. bayar rm180 for nothing! tu pn mujur sy tolak permintaan dia yg nak tukar casing skrin laptop sy (kena tambah rm100). kalau x, sy telah mensia2kn rm280 pada sesuatu yg tak guna!sengal betul la orang tu. Kalau tukar hinge pn tak elok, tak perlu la nk tukar. haish.. xfhm betul. muka memang dah berubah kat kedai tu td. mula2 masuk kedai bergelak ketawa dgn si Ram, bila Ram sruh test laptop tu, masing2 muka kelat esp muka sy la. Rasa hilang terus mood nk ckp. nk sound org tu, takut air mata dlu yg mengalir- ni perangai biasa klau sy terlalu mrh, mesti nk nangis dulu. tak tau la mewarisi genetik sape =p..

mls nk kecoh2 (w/pn sbnarnya sy mmg ada hak nk bt huru-hara kat situ), sy bayar je bil tu. Sy perasan gak org tu mcm takut2 nk minta dt dr sy. Agaknya muka sy ms tu mcm iras2 T-rex kot. pastu konon2 nk kasi sejuk hati sy ni, dia ckp lusa, tulat or tonggeng dia kol, sruh dtg karamunsing lg. technician dia dr semenanjung ada utk cek aceras. eleh, boleh agak pe technician dia akan ckp nnti. kompem dia ckp tu masalah skrin, nk tukar kena byar rm500. Terima kasih banyak2 la.. drpd tukar skrin tu, lebih baik sy bli laptop baru. Mood sy mmg tak berapa baik 2, 3 hari ni. Musim tsunami dah menguasai. Tambah dgn hal hari ni, lg bertambah tak ada mood. bkn setakat tsunami je ni, gunung berapi, puting beliung semua dah duk berkumpul kat dlm diri sy ni.


tak boleh lari dr fitrah, macam mn pn mesti nk leleh juga air dr mata ni. x suka! =(


nota:

makin belajar nk sabar, makin ujian tu bertimpa2.. masa2 ni la mula rasa rindu kat semenanjung. Mula la tu hilang sikit demi sikit kesabaran pd ketentuan Allah. Haish.. kalau terima dgn redha je tak boleh ke zahirah? Dah la iman nipis tahap kulit bawang tu je, pstu nk bt hal mcm ni. tak perlu kot nk soal2 kn apa yg Allah tetapkan.


nota kepala xberapa betul:
rasa mcm nk duduk atas puncak gunung kinabalu sorang2, bagi sejuk hati ni sikit..




Friday, June 17, 2011

Allah sedang menguji saya lagi ketika ini..
Semoga semangat tak terbang jauh...
Semoga esok hati jd lebih tabah..
insyaAllah..
Fi aamanillah..

Wednesday, June 15, 2011

Perjalanan Bernoktah di sini?



semalam tak mungkin akan dtg lg.
dan hari ini akan jd sejarah utk esok.
esok, sesuatu yg masih belum pasti.
melalui sesuatu yg tidak pasti ialah satu cabaran.
sama ada jln itu dilalui dengan redha ataupun sebaliknya.
sama ada jalan itu membawa bahagia atau sebaliknya.
sama ada jalan itu mematangkan kita atau sebaliknya.
sama ada kita tersungkur atau sebaliknya.
sama ada kita berduka atau sebaliknya..
sama ada ..
ya.. persoalan lebih banyak daripada jawapan.
berdiam dan melaluinya tanpa banyak bicara lebih baik.





setiap yang bermula ada akhirnya..
dan mungkin di sini akhirnya..


p/s: sy doakn semoga rahmat Allah mengiringi setiap perjalanan sy dan juga anda semua.. sehingga bertemu lg..


Tuesday, June 14, 2011

Home Sick.

Rindu..
Bonda, abah, awa, along, k.ena, k.ela, abang, anak2 sedare, cactus heart, pokok hijau, masakan bonda, kawan2, jiran2 sebelah rumah, kucing-kucing belakang rumah- mkn ke x kucing tu?.


nota:
Ada kebaikan ke sy di sini?

Sunday, June 12, 2011

Syukur Itu Indah

Tiba masanya perubahan bermula..
Dengan semangat baru, keyakinan baru dan azam yg baru..
Siapa kata bahagia tidak boleh dicari?
Siapa kata kesedihan sentiasa melewati?
Siapa kata hidup ini perlu sunyi dan sepi?
Siapa kata?
.....

Bahagia boleh dicari..
kesedihan bukanlah keharusan..
hidup penuh warna warni..
Tuhan, aku bersyukur atas nikmatMu..

.....

Syukur itu indah
menenangkan hati
mendamaikan nurani
mendekatkan lagi diri dengan Illahi
merasakan setiap nikmat tak henti mengalir
berasa diri bertuah di sini.


nota:
rasa tak sedap hati.. macam sesuatu berlaku, akan berlaku atau telah berlaku.. apa? kol keluarga di smenanjung, baik2 je diaorg di sana. Msg awa, sama juga.. sy ni yg pk tahap kritikal sgt kot. huhu..

Saturday, June 11, 2011

who said you're perfect?

He's very lucky, being someone that almost perfect. At 28 years of age, has everything he wants in life. Perform Hajj at an early age of 20 something-- jealous2!! huhu. sometimes i wonder, what else he wants in his life? but i believe, nobody is perfect kn kn.. :p


note:
Ada ke orang nak ceritakan keburukan diri dia?

kadang-kadang kita kata orang salah menilai tentang kita tapi betul ke apa yang kita sangka tentang orang tu? bukan ke kita juga menilai orang tu tanpa kita sedari? Manusia tak lepas dari membuat kesilapan. mungkin penilaian itu benar dan mungkin juga tidak. Kalau sekali pun benar, jarang sungguh untuk kita mengakui kebenaran itu kn.. Hanya Allah Ya 'Alim..

Thursday, June 09, 2011

~~~~

berehat-rehat di rumah
cuti sakit la kononnya
tp mmg btul la
tgh demam ni
demam on n off
siang kebah
mlm mula la panas semula
badan dah sakit-sakit
mujur ada k.ummi n ila
tukang urut profesional tu.. hehe.

sejak mkn ubat,
waktu berjaga tiba-tiba jd pendek drpd waktu tidur
bertambah sakit kepala dibuatnya


fever--->hyperventilation..

p/s: sandakan part 3 len kali..

note:
don,t judge, zahira.. tp penilaian akn bt lebih berhati-hati. cuba ckp, siapa yg xbt penilaian pertama dlm dunia sekarang ni?

Monday, June 06, 2011

cuti-cuti sandakan part 2

Hari kedua di Sandakan (Ahad). 9 pg dah naik bot dari rumah Ram ke jeti bandar. Dr situ, naik kereta pak cik Ram ke Sepilok.
11 am: sampai di sepilok. Plan berubah bila akak di kaunter kata orang utan dah diberi mkn. kalau nk masuk pn, sia2 je. So kteorang pergi ke Rainforest Discovery Centre. RM5 je utk entry fee. Yang kelakarnya, kteorang tersalah track. Dgn pakaian casual, berhandbag, rasanya tersangatlah tak sesuai. Ni lah pertama kali bt kerja mcm tu. Warga kat dlm hutan tu pun rsnya naik menyampah tengok kteorang yg bergaya tak kena tempat.. dah la lalu track yg berselut n agak jauh. sampai kasut pak cik Ram terputus tali. kesian betul. terpaksa la berkaki ayam. muka2 masing dah selebet je. yang kelakar, masing-masing excited bila jumpa jln keluar. siap lari-lari lg. OMG.. childish ke kami?
12.30: solat Qasar dan Jamak di RDC.





2pm: beli tiket masuk sepilok. Rm5 per entry. Murah kn..





sepilok..

4.00 pm bertolak ke Agnes Keith House. Hujan lebat.. Bayar Rm2 je kot. Bese2 je tempat ni. tak blh nk tangkap gambar pn kat dlm rumah agnes tu. Anyway, ada hati jugak nk ada rumah mcm tu esp bilik tidur n bilik kerja yg besar tu. suka!!



Banyak lagi nak pergi sebenarnya tp hujan lebat dan hari makin gelap. kena kejar bot nk ke kg Tanjung Aru lg. Bermakna 3 tempat je yg kami sempat pergi.

Aktiviti malam hari: sembang2 dgn keluarga Ram selepas mkn malam. aktiviti meng'klim' karipap, mencanai karipap. Dengan semangat sy offer diri nk mencanai adunan karipap tu. bkn pe, kesian kat mak ram. dia kn tak blh bt kerja berat lps kena breast cancer.
Sy ambik posisi dengan yakin dan di saat sy mula menggelek adunan tu dgn kayu uli, semua yg lain dah terkekek2 ketawa esp Mak si ram.. tak faham betul. ok pe.. bnyak je adunan berjaya sy leperkan dgn kayu uli tu w/pn meja kecik mak ram tu rs mcm nk runtuh sy kerjakan. :p





P/s: video yg sy suka.. comel sungguh orang2 utan itu.. ;)

video

p/s: to be continued...

Ujian..

Laptop tak boleh baiki lagi. Rs sunyi tanpa aceras. aiceh.. huhu.. Semua kerja tergendala. Log book, daily report semua terbengkalai. Manuskrip lagi la terbengkalai. Majoriti kedai servis komputer kata lcd yg rosak. kena ganti, RM600. Mak kata lebih baik beli laptop baru kalau mcm tu. Ada 1 kedai je yg kata bkn lcd yg bermasalah. Kena ganti pe benda ntah, tp kna bayar rm180. Yang tak blh blah, rupa2nya bnyak benda dah jahanam. siap pecah2 jd serpihan lg. Seingat saya, aceras tak pernah jatuh. agaknya sy yg terlalu ganas kot. hmm.. ok la tu harga yg dia cas. tp benda nye tak ada dlm stok la pulak. Next week la pulak kena ke karamunsing.

Macam biasa ada 1 lg pengalaman yg memalukan kat kfc karamunsing.. kali ni sgt memalukan..

note:
ujian Allah.. kena bersabar.. insyaAllah, ada hikmahnya kn.. mungkin buat masa ni kena tulis manuskrip secara manual. Rasa serba tak kena tak dpt menulis mcm biasa..

Saturday, June 04, 2011

cuti-cuti sandakan part 1

Cuti Harvest Festival day digunakan sepenuhnya. Kali ni destinasi utama ialah ke Sandakan.. yeay!

Day 1

1000: Bertolak dari Inanam ke Sandakan. Kos tiket bas: RM40 sehala. Perjalanan ambil masa lebih kurang 6 jam lebih. huhu.. dapat seat yang paling dpn dgn k.Ummi. sangat seriau bila tgk abg driver bawak bas. kteorang siap menjerit-jerit dlm bas. memalukan sungguh! the best part dlm perjalanan ni--> lalu kawasan kundasang n ranau.. sejuk mata memandang..


sy dan Gunung Kinabalu.. ngeee~




kawasan sekitar Kundasang..

Sampai di Bandar Sandakan dah pukul 5 ptg. Tumpang van sape ntah pergi jeti. terima kasih kat akak yang tak tau nama sbb bg kteorang tumpang van. Kat jeti ayah Ram dah tunggu. Kali ni kena naik bot laju lak. Rasanya pertama kali kot naik bot camtu. so, tak hairan la bila naik je, abis kecoh 1 bot. dengan terhantuk kat botnyer, terlanggar barang2 orang lainnyer. Huwargh! malu sungguh!




ayah Ram.. Ni bot kedua masa heading to bandar.bot ni tak cedera kan sy lagi. hua3.. kat belakang= kg tanjung aru..


kawasan kg. tanjung aru.. perkampungan nelayan..

sampai je kat rumah Ram, lepas solat, mak Ram dah hidang cucur udang yang mewah dgn udang. Sgt sedap. memandangkan tak makan nasi lagi, lebih 10 biji kot saya telan. Hidangan utama untuk makan malam ialah udang fresh goreng dgn tepung 1 besen penuh. yummy!


Rumah Ram.. sangat best..

Seronok. Pengalaman yang tak pernah rasa sebelum ni. masa ni la 1st time mandi guna air hujan. pagi2 kena angkat air. kena guna toilet ala2 zaman dulu. gosok baju kena cepat2 coz kul 5, 6 pg elektrik dah tak ada. bot pengangkutan utama. yang lagi best--> sy dpt keluarga baru di sini =) .. mak cik, pak cik yusof, itang n izan ialah watak utama di sini yang buat hati sy berbunga-bunga..

p/s: To be continued..

Friday, June 03, 2011

here i am once again..

Assalamualaikum..
terasa dah lama tak online. bercuti di sandakan 4 hari. balik dari bercuti, elektrik kat rumah pulak bermasalah.. laptop masih lagi belum dibaiki. terhad lg masa untuk b'online'. update untuk cuti-cuti sandakan kena hold dulu. esok or lusa baru nak ke karamunsing- baiki laptop. plan nk ke Pulau Manukan juga di'hold' dulu..

p/s: subuh esok la nak upload gambar.. weee~

note: di microbiology lab sekarang ni. ~Specimen rejected. test is not offered ;) ~

Thursday, May 26, 2011

~Dunia kita berbeza..~

Ada jurang antara setiap pengkhususan di hospital? Kak M mengadu, mlt dipandang rendah di sini.

1 masa ntah bila... (cerita drpd kak M)

dr A: berminat nak masuk bahagian Patologi..
dr B: biar betul u ni. kerja low standard, rugi tau..

ok. fine.. kerja di unit patologi sgt low standard ek. kalau macam tu hapuskan je unit patologi.. boleh? mengikut statistik tak rasmi, utk 1 section dlm unit patologi, sekurang-kurangnya 2 sample akan direject setiap hari. Untuk lab parasitology, sample selalu direject sbb slide yang dihantar tak well smeared-tebal, terlalu nipis etc. Fecal specimen juga kdg2 bermasalah- diluted dgn air la, hantar skali dengan tisu----> result jd tak reliable. kak M kata, dlu mlt akan turun ke wad untuk ajar nurse cara smear blood dgn betul. Ada 1 kes tu, seseorang prick finger patient kemudian, dgn jari patient tu dia buat blood smear. hasilnya, semua slide BFMP yang dibuat oleh 'seseorg' tu di'reject'..

Ada juga yang merungut budget untuk unit patologi melampau mahalnya. setiap test memerlukan reagent dan kit serta instrument. Semuanya diimport dan dah sah2 hargany mahal. Cthnya 80 slide untuk test ANA= ~RM25000. mlt terpaksa berjimat utk guna slide tersebut dan sebab tu---> no STAT for ANA test.

Kalau setiap orang faham dengan tugas masing2, mesti tak akan ada jurang kn. tak semuanya yang tak baik. tak semua yang tak faham.. yang pasti, bila di atas, kita kena tengok juga yang di bawah. sampai bila kita mampu mendongak langit? hakikatnya, dunia hanya sementara. Hanya amalan di dunia yang mengiring kita menghadap DIA yang esa..

nota kecil dari saya:
Bertuah sungguh dunia jika semua doktor Islam seperti dr. Farhan Hadi yang mengambil berat tentang fiqh dalam tugasannya.. Yang mengetengahkan isu solat dalam dunia perubatan. yang berdakwah dlm tugasnya.. w/pn seorang doktor tu sibuk, tiada apa yang dpt menghalang urusannya kepada Allah subhana wa taala. Denyut Kasih Medik tulisan dr. Farhan Hadi satu rujukan yang bagus.. Dakwah dunia perubatan.. =)


Wednesday, May 25, 2011

Setia..

sementara menunggu mesin separa automatik kat dapur tu bekerja dengan bersungguh-sungguh, adalah baiknya sy menghadap laptop ram ni sambil mencari apa-apa je benda yg menarik.

Benda menarik 1: layan youtube. video2 si matluthfi90 gila sempoi.. sgt kreatif. nk kreatif mcm dia.. wink2~ adik dia pn sepesen jer dgn abangnya. Best tu dpt adk mcm tu. blh jadi stok adik kesayangan ooo..

Aktiviti ke-2, mendarat kat website mana ntah. t'jumpa quote ni: the most important things are the hardest to say because words diminish them.. sy pn tak fhm nape sy letak quote ni di sini. mgkin sebab sy tak dpt nk huraikn dgn lebih tepat lg maksud ayat tu. Apa yang penting sgt smpai susah untuk dicakapkn? cakap kpd siapa? betul ke benda yang paling penting susah untuk dicakapkn? think2!! erm.. kdg2 mungkin, kdg2 mungkin tidak.. bergantung kepada sesuatu perkara. kalau saya, perkara yg penting selalunya ringan je mulut sy ni bagitau kat orang terbabit. senang..

euwww.. pe kaitan isi2 karangan di atas dgn tajuk post ha? tak de bau-bau bacang langsung! haish.. setia? setia alam? setia=loyalty. ye betul tu. orang kata perempuan lebih setia drpd lelaki. betul ke? mostly.. tapi perlu ke kita setia pada yang tiada? berjanji sehidup semati. tapi bila pasangan dah tiada, tak nak dah teruskan hidup dengan orang lain. Itulah kekasih awal dan akhir. belum kahwin pun lagi. kalau dah kahwin, lainlah cerita. bolehlah nak setia, tak nak kahwin kali yang ke-2.. Tapi kalau setakat kekasih yang meninggal dunia, baik la teruskan je hidup. buat rugi je membujang sampai tua. kahwin tu sunat tau.. tak nak dapat pahala ke? kadang-kadang kita ni tak rasional. Terlalu mengikut perasaan sampai mengabaikan hal-hal yang lain.

note dari saya, nor zahirah mahd ata:
Rasa lapar la pulak. Teringat gambar giant burger. Raba mulut jap, kot2 air liur meleleh tanpa kawalan. ok2.. clear.. hihi.. Masa Encik Abu Bakar, ayah si Ila bawak gi tg Aru, tak ketemu pula dgn si Giant tu. Mana idoknye, sepanjang masa kteorang berlima (tak termasuk p. cik tu ek) duk kat tepi pantai jer..
tangan dah kasar tahap batang pokok manggis. :( .. Lab coat punya pasal la ni. terhakis tangan i kena clorox tau.. huh!
kena tidur ni. dah lewat betul. tugas pengurus rumah perlu disambung lagi esok pagi sebelum pergi ke hospital. -_-

Today is a bad day?

Di lab Parasitology sudah.. Aktiviti hari ini ialah process specimen sama ada dlm bentuk slide or fresh sample. Lepas tu observe dgn mikroskop sampai juling mata nk cari parasite nyer. Dah siap, duduk tersengguk-sengguk tak buat pape lak.

The best part---> process specimen stool for ova n cyst. Fresh specimen yg mengiurkan.,. hua3.. Before ni masa practical main gak dengan stool masa kat dlam lab Microbiology tp masa tu buat dlm fume hood. kurang la sikit baunyer. kat sini open air. sebelum buat kena spray dgn perfume spray dulu.Kalau tak, ada je kot yg pengsan.

Process sample tu saya boleh lagi. Tapi tadi masa tengah process sample stool bersama trainee yg lain, ada seorang trainee dgn tak sengaja terpercik setengah tube besar diluted stool kat saya.. tergamam. macam kayu dah sy masa tu. mujur tak kena muka. Kalau kena muka, tak nak dtg sok dah. hehe.. Akibatnya, kasut, stoking, lab coat plus baju kurung contaminated dgn najis sape ntah. ok. nasib saya.. Masa kat klang dulu disiram urine. kali ni stool lak.. oh, bertuahnya sy!!..

Masa balik tadi lak, ila tegur baju saya koyak. huargh!!!!! macam mana boleh koyak? tersangkut kat apa? dan di mana? maka, berjalanlah sy dengan baju koyak yg panjangnya lbih 5 cm.. ok. sy popular hari ni.. tp xpe.. hujung minggu ni nak balik rumah ram. nk pinjam mesin jahit mak ram la. Lepas ni, xde la sy akan tarik perhatian org ramai lg.. gegeegee..

Tuesday, May 24, 2011

Counting the days.

Rabu. Khamis. Jumaat.. Sabtu- hari yang ditunggu-tunggu.. Yippi.. Tak sabar nk pergi rumah si Ram ni. Dah buat special request: 1) nk naik bot dayung sendiri 2) Nak kutip lala 3) Nk jogging kat pantai (hua3) 4) nk masak2 n mkn mkanan laut hasil pencarian kami 5) nk ke pulau yg berdekatan 6) jln2 jumpa si comel di sepilok 7) kundasang!!!

Banyakkan programnyer. entah jadi entahkan tidak. Harap2 jadi.

o ye. hari ni hari terakhir dlm lab serology. Hari terakhir ni la pulak yg best. En. K sgt2 ok. Boleh buat lawak bodoh dgn dia. Dia pun layan je. Abg Vel yg gatal tu pun bagus hari ni. Calvin pun sgt ramah, siap boleh tlg cover masa kteorang curi2 keluar g cafe. Kakak-kakak lab mmg dah sedia best.

dari jari nor zahirah mahd ata:
cuba untuk berprasangka baik dgn org lain. w/pn mnkin kdg2 sy tak mampu. tapi akan terus mencuba. Kata ustaz, kalau tak mampu, cuba menjauhi, cuba fikirkan hal lain. ~ InsyaAllah..

Monday, May 23, 2011

Jd kuat blh tak?

Bukan nak merungut. nk berkongsi rasa. biar hati rasa lega..

kerja last minute yg terasa hampeh. Laptop masih lg rosak. terpaksa pinjam laptop drpd miss sabahan dlm rumah ni. Dari td rasa macam hampeh. Stakat ni baru siap berapa slide je. rasa stress sampai rs macam nk telan lap top si ram ni ha. huuhu.. jajan dah banyak masuk ke dlm mulut. air dah berbotol minum tp... kerja tak bnyak siap pn lg.. tetiba terfikir, alangkah bestnyer kalau berada dlm kelas en. khairil sekrang ni, blajar biostatistik..

sy tak salahkn mr. K yg bg tugasan ni. Baguslah. Sekurang-kurangnya dpt pengalaman. dpt belajar sesuatu yg baru. Pandang dari sudut positif. Esok confirm kena basuh dgn mr. K.. mesti kena perli habis-habisan. before ni pn dah tak larat dgr suara perlian dr dia. dah la selalu ejek ckp sy, xhabis2 perli sy org selangor. sy ckp sabah kang, tak pasal-pasal sakit jantung lak nnti. Mesti bertalu-talu soalan yg datang. Buat-buat pengsan ms tu blh x? :(

jangan menangis dalam lab sok sudah la. Hrp2 hati tak terlalu sensitif sok. kuat2!!

nota nor zahirah mahd ata:
:( Semangat dah terbang jauh. masa ni la macam2 masalah dtg. dgn tak siap edit manuskrip. xtau la pe jd dgn cetakan ke-2. huhu.. rasa nk T_T. konon-konon kuat, akhirnya terjatuh gak.
~ saya juga perempuan biasa. ~

Saturday, May 21, 2011

`nTAH..

ntah.. ntah apa kena dgn sy. smalam kata hari ni nk mulakan bt proposal lab hema, alih2 satu apa pun tak bt.. hari ni aktiviti penuh. awal pagi dah keluar pergi bdr kk. movie time: Nur Kasih.. seronok tgk Adam n Nur Amina. Nk suami mcm Adam blh? hahaha. Amy beria2 menangis. K.ummi pn sm. Ramlah je yg rileks. tak de prasaan ke pe budak sorang ni?


Lps solat Zohor, pergi Pasar Besar KK lak. Membeli brg2 dapur. Lps beli barang kering, dengan lajunya sy tarik kawan2 yg lain pergi pasar basah. K.ummi dah malu sbb sy tanya semua harga ikan tapi tak beli-beli pun. hihi,, xsenonoh sungguh sy. tapi akhirnya beli juga ketam selonggok. abg jual ikan bagi diskaun, selonggok rm3. katanya diskaun khas utk org semenanjung. Ram, si sabahan tu tarik muka geram. kalau boleh dapat seafood segar dgn harga yg best, tetiap minggu kena pergi pasar pun sy sanggup. hahaha..




sampai di rumah dah lewat ptg. lepas maghrib pergi Tg Aru pulak. En. Abu Bakar dtg ambik. Katanya ada majlis mkn2 kat rumah seseorang. perut membulat macam kungfu panda lepas mkn nasi + ayam percik + ikan percik + kari ayam + tembikai + honey dew+ kek sarawak + kek pisang + air laici n longan.. Alhamdulillah. syukran2.. Lepas sesi mkn2, dlm kul 9 lbih, En. Abu Bakar drive ke pantai Tg. Aru. Ambik angin skejap sambil perut bekerja keras menghadam makanan.


11pm baru sampai di rumah. kepenatan. Ngantuk yang amat. nmpaknya harapan tinggal harapan. hari ni tak dpt nk buat tugasan mr. K.. Esok pulak la.

Rancangan masa depan untuk esok:
1) cari semua autoimmune disease yang ada kat malaysia ni
2) cari test yang sesuai utk detect disease tu
3) cari instrument yg sesuai
4) Management team/ organisational structure
5) Lab plan/ floor plan etc
6) sourcing and technology used
ape lg ek yg perlu ada? financing/budget tak payah la masukkn. biar mr. k pk sendiri. nk buat dlm bentuk report or slide show ek? antar ala2 blue print kang terkejut pulak dia. Buat dua2 ok gak kn. ok la. bt dlm bentuk word n slide show.



nota nor zahirah mahd ata:


insyaAllah mak, abh n ena skeluarga akan dtg sabah.. td kol en Hasbul. hujung minggu dpn xdpt la jumpa dia. Cuti sekolah 2 minngu, balik semenanjung la budak tu.. erm.. harap2 semuanya ok je esok. di saat emergency, laptop pulak bt hal. xtau la akan bertahan ke tak lg si laptop ni. masa kat semenanjung tak nk lak bt halnyer. kat cni mn nk cari tempat servis komputer yg bgus nyer? haish.. rasa nk sekeh je laptop ni.

Friday, May 20, 2011

Tak spesifik..

yea! dah hari jumaat. Esok cuti. Boleh tengok wayang. nak pergi Inanam jugeeee..


lagi cerita tentang mr. k..

Pg td masuk lab, mr. k kata dia tak ada mood. tapi macam biasa, w/pn dia tak ada mood, dia tetap ada mood nak buat sesi soal jawab dengan kteorg.. soalan serang hendap@ kbkk: apa keistimewaan test typhidot? apa limitation/ keburukan test kit yg digunakan? apa kelebihan test kit tu? Kenapa nama retrovirus ialah retrovirus? hua3..
Sekali lagi ada assignment daripada mr. k.. kali ni rasa macam tak kn bermakna je cuti hujung minggu ni. :( Assignment: Imagine that you are a lab manager. you are asked to set up a hematology lab that specifically offers tests for autoimmune disease. find out the tests that should be included plus the management system of the lab, the instrument will be used, reagents, workers etc. Attract the investor to invest.

ok. soalan yg mencabar bagi saya. setakat ni tak mula apa-apa pun lagi. Isnin kena present dpn mr. K.. oho.. lupa pulak soalan mr. K before balik tadi. macam mana plain tube with gel berfungsi.. isnin kena bentangkan gak. blh bt.. blh bt.. think positive ya!


sekejap sungguh masa berlalu. dah seminggu kat sini. rutin harian masa di semenanjung diubah sikitttt je. Disebabkan subuh yg agak awal, tiap2 hari bgn pukul 5 pg (sesuatu yg susah dilakukan ms kat smenanjung kot). Dah bgn, tak boleh tidur. Matahari dah naik, xde mood nak tidur.. Malam tidur lambat. konon2 study. tak sure la concentrate ke tak kat buku tu. ke buku lain yg ditengok? hua3.. yg pasti ,pg2 terpaksa curi2 masa belek2 buku before pergi lab. takut nnti tak terjawab pulak soalan mr. k.. Hari2 naik bas, kdg2 jln kaki dan selalu naik tangga. Kalau lama-lama mcm ni, dari berat 51 kg kompem boleh turun ke 44kg mcm kat klang dulu..

Wednesday, May 18, 2011

1st day n 2nd day...

18 mei 2011

Alhamdulillah..



semuanya ok2 je td. Pegawai sains ramah mesra. Lega sikit. tp bila dah masuk ke section masing2, rasa kurang best sikit. Sama macam kat klang dlu, 1st lab ialah lab serology.. pd mulanya semua ok. tp jd x ok bila mr. k masuk. oho.. nape la mr. k suka menguji kesabaran sy? why n why?

esok mr. k nk dgr explanation dari sy n amy tentang hep B, Elisa, HIV n TORCHES.. jgn tidak2.. kalau x mr. k naik angin.. hua3..

mr. k kata, masa ni la dia nk buli kteorg puas2 before kteorg jd bos dia.. hurm.. mcm la sy nk jd pegawai lab sgt..
alhamdulillah. stakat ni semua soalan mr. k dpt dijawab.. ye ke? opss.. ada 1 soalan yg xdpt jwb.. huhu.. malu i tau..

19 mei 2011

awal-awal pg masuk lab sero, mr. k bg ms 3 minit utk jwb soalan dia smalam. layan je la.. w/pn baru 2 hari, rs mcm dah tebal telinga. soalan peberet k.ummi n kwn2 lain setiap kali kteorang rehat n habis kerja: hari ni kena apa lak? mr. k bt apa kali ni?

hari ni nk duduk salah, berdiri pun salah.. tak tahu lah.. mujur staff yg lain ramah n baik2.. ptg td tiba2 selsema, mr. k kata sy menangis. dia ckp dia xsuka orang menangis. disebabkn tu, ada asignment baru utk sy---> cari detail pasal IgG, IgM, IgA n IgE.. oh.. mr. k.. Apalah dosa sy pada kamu?

kepenatan meresap seluruh urat saraf.. kih3.. lps masak n mkn, msg2 xbuka buku pn. setakat ni malas nk buat revision lagi..
tetiba rasa rindu kat klang.. :(


note:

tak sabar nk cuti.. mnggu ni nak tgk wayang.. aktiviti kat pulau manukan ditangguhkan ke 4 jun. sandakan next week. yeah!!! misi 1 minggu 1 daerah insyaAllah akan menjadi.. :))

Monday, May 16, 2011

sena, anak kecil, pasar


bunga-bunga sena kembali berbunga

memaut hati menenang jiwa

bunga indah bunga warisan

pilihan hati tak lekang di ingatan



musim bunga sena kusambut girang

kuning sena menyapa ramah

jadi saksi gelagat manusia

dalam diam meneduh penuh kasih


angin sepoi-sepoi bahasa kuhirup segar..
juntaian bunga-bunga sena
mengiring perjalanan
indah bumi ciptaan Tuhan..

***********

anak kecil datang menghampiri
wajah redup
tiada bernoda
bersih tanpa calitan dosa

anak kecil belum bisa mengerti
mana kita untuk melindungi?
anak kecil tercari-cari
arah mana yang harus dilalui
mana kita untuk membimbing?

anak kecil lahir bagai kapas putih..
anugerah Illahi hadiah suci
moga kapas putih memberi erti
moga tidak tercalit kotoran di kemudian hari


****************
orang berasak-asak
pagi, petang dan malam
muda dan tua
adam dan hawa
masih memenuhi ruang

pelbagai niat di dalam hati

hanya Allah yang mengetahui


muda dan tua
adam dan hawa
pelbagai agama dan bangsa
di satu ruang yang hingar
(pasar philippine)

~the end: ketandusan idea dan rasa ~

trettt tet tetttt.. no idea for the tittle. sekian~

Sepatutnya practical start hari ni.. tapi Pegawai Sains tak siapkan jadual lg n kteorang diberi perlepasan. Yeah!! Maka semuanya bersetuju utk terus ke bandar KK. Berjalan2 di kompleks wawasan kot namanye. pastu terus berjalan ke Pasar Filipina (philippine market). cuci-cuci mata apa yg patut dan membeli stok udang kering dan ikan bilis buat bekalan kat sini, pergi pasar besar lak, membeli barang-barang basah utk masak malam ni dan juga esok.


kejadian di surau tak jauh di belakang pasar filipina..


Sedang duduk-duduk dalam surau, menunggu rakan-rakan yg lain solat, ada seorang kanak-kanak lelaki datang duduk di sebelah saya. usia dalam lingkungan 5 thn. dia keluarkan 2 buah kereta mainan dari poket baju. Main2 di sebelah saya. Sy pandang dia. comot. Giginya rongak. kuku panjang dan hitam. seolah-olah tiada yang menjaga.. kasihan.

saya: sudah mandi?

adik kecil: sudah! (muka masam. tak suka sy kata dia blm mandi letttuww.. hihi.. comel jer)

saya: Ibu mana?

adik kecil: solat di sana..

saya: adik tidak solat sekali?

adik kecil: (diam.. sambil mkn keropok pe benda ntah..)

saya: ibu berniaga di sini?

adik kecil: ya.

adk kecil pandang-pandang hp yg sy pegang sambil bercakap sesuatu yg sy tidak faham.

saya: sudah sekolah?

adik kecil: sudah. di tadika. (tiba2 plastik keropok dibuang ikut suka hati ke luar surau)

saya: adik tak boleh buang plastik tu macam tu. kena buang ke dlm tong sampah.

adik kecil: kenapa?

saya: kalau dibuang merata-rata, nnti kotorlah kawasan ni. tak cantik lagi lah.

adik kecil: oooo.. baik bah..

senyum bersama..



sebelum pergi, sy beri sesuatu pada adik kecil sbb sudi teman sy... Adk kecil lompat gembira. Moga Allah permudahkan perjalanan hidup dia. InsyaAllah..


nota:

insyaAllah esok nak keluar lagi. maybe pergi Tanjung Aru. hujung minggu pula mungkin ke Pulau Manukan.. Menggunakan sepenuh masa di sabah dgn sebaiknya.. ngeh3.. :)

Saturday, May 14, 2011

langit di sini berbeza..

Dah masuk hari ke-2 di Sabah. Alhamdulillah. segalanya ok. Naik kapal terbang pn ok. haha.. cuma sedikit takut, gayat n bosan.. Rumah sewa juga ok. xjauh drpd hospital queen..



duduk tepi tingkap.. best kn.. amy jeles..



Mak cik Tina kata, doa orang musafir makbul.. Terima kasih m.cik, sentiasa mengajar dan mengingatkan sy.. Syukran jazillan.. =)



nota:


cuti pesta menuai insyaAllah akan ke sandakan, rumah ram. ayah ram nelayan. rumah tepi laut. mesti best kn. nk ikut cari hasil laut gak. ayah ram janji nak bawa g pulau berhala n mn ntah lg.. yihaaa.. nak ikut? jom2..
dah 2 ari di sini. dah blh sikit2 ckp sleng sabah. hua2..

Thursday, May 12, 2011

Selamat Tinggal







Selamat tinggal blog.. Ada masa kita jumpa lg.. Mungkin utk 1 post lg.. atau post2 yg seterusnya, mengikut masa dan rasa.








dr minda dan hati ke susunan abjad pd skrin.. mungkin yg terakhir di sini.. setiap yang bermula, pasti akan ada akhirnya..


Pentas Drama
menjauh dlm definisi sendiri lebih kelat terasa, biar mereka tidak mengerti biar mudah lelah tersembunyi. Hidup ini bagai sebuah pentas drama. di tengah-tengahnya kita berdiri melakonkan watak sendiri. ada suka ada duka. sesekali bersenandung sayu, ada juga mengukir senyum, gelak ketawa, tangis hiba. ya. Perjuangan di tengah pentas drama tidak berhenti selagi belum masanya.



Anak Kecil
kulihat anak-anak kecil ketawa girang, bernyanyi riang. tanpa masalah menjadi bebanan. anak-anak kecil begitu naif dalam dunianya sendiri yang penuh warna-warni. sedangkan di tepinya seorang dewasa dalam keresahan berdiri atas dunia yang hampir tamat usia..


Doa

Doa satu pengabdian seorang hamba kepada Yang Kuasa. Membuktikan kita lemah di sisiNya. Dia Maha Mengetahui, mengetahui apa yang ada di hati tapi ucapan doa itu lebih bererti..


p/s: Doakan sy.. Sy mendoakan anda semua selamat dunia dan akhirat.. InsyaAllah..





from google..