FITRAH's Followers

Saturday, June 27, 2009

Undang-Undang YASA.

Ptg ni actually xbrape ada mood nk b'celoteh bnyak2. ada benda nk cite tp maleh nk cite lg. bnyak masa abis dgn aktviti blog walking.. ari ni nk jd serius jap. nk bhenti mngarut jap ~ bsara sparuh hari or sehari kot. insaf jap ni.. err.. ni nk kongsi pasal undang2 yasa. xtau la yg len pnah dgr or x. klau pnah dgr, korang ttp kna bc! aku xkira! dlu pnah dgr je kn, skrang meh bc sm2..

UNDANG2 YASA TENTERA MONGOL
  • Seorang penzina akan dihukum bunuh xkira la dia da kawin or single mingle lg..
  • Siapa yg jdkan liwat sbg hobi akn dhukum bunuh. [hobi len cm bc buku, kumpul stem xpe..]
  • Sesiapa yg menipu, m'amalkan sihir, m'intip klakuan org len, sibuk2 dlm perbalahan antara dua puak konon2nye nk menolong salah satu pihak itu, akn dihukum bunuh. [sebarang rayuan xdilayan]
  • Sesiapa yg kencing di dlm air atau abu akan dihukum bunuh. [klau wujud lg undang2 ni ms skrang, rs2nyer rmai x da kna bunuh? tp yg bnyak skrang org kencing atas rumput x pn kat tepi2 jalan ler. wah2.. tu rezeki per.. rezeki? nk kna plempang ultraman ke? sakit mata aku ni tngok tau. err.. bkn tngok tp t'tngok. emm.. xpasal2 dpt dosa free of charge jer..]
  • Sesiapa yg bhutang kendian muflis, pstu nk hutang lg kendian muflis lg pastu xkira nk hutang lg tp da nasib jd muflis lg akan dhukum bunuh slps kali ketiga dia hutang. [org2 cmni kira cm da xde wawasan n harapan so, jom kill him!]
  • Sesiapa yg b'murah hati bg makanan dan pakaian kpd tawanan perang tnpa kbenaran drpd penawannye akan dihukum mati. so, kna la minta kbenaran dulu. agak2 klau mintak kbenaran, dia bnarkn x????
  • Siapa yg jumpa hamba abdi yg m'larikan diri dan tidak pulangkannya kpd bossnyer, akan dhukum bunuh tanpa t'agak2nyer..
  • Binatang yg nk d mkan, kakinya wajib diikat, perutnya dbelah [ikut gaya cmne pn xpe. asalkan dibelah], jantung binatang tu kna dipicit dgn tgn sehingga binatang tu mati [picit dgn kaki xblh ye], bila da mati baru blh mkn..
  • Siapa yg sembelih binatang ikut syariat Islam, dia yg akan disembelih kembali. (ishh2.. ape la dengki sgt kat org tu.. bior le dia nk smbelih ikut mn pn. bnatang dia, ikut ske dia ler..)
  • Setiap org dilarang m'basuh bajunya sehingga baju tu lusuh. [arahan cm utk jimatkn air jer..]
  • Genghiz Khan melarang seseorg itu m'dakwa sesuatu haram dan mdesak agar x ada pembezaan antara haram dan halal. [maknanye no word such haram should exist in the world.. MasyaAllah2..]
  • Dia m'arahkan kaum wanita bsama dgn bala tentera dan mlakukan kerja2 kaum lelaki jika mreka xde.. [ape punya kejam la. cian wanita yg comel cm aku ni didera.. huhu..]
  • Askar yg tcekik makanan akan dhalau keluar dr khemah dan di bunuh. [len kli klau cekik, bt2 je cm xcekik k.. hoho..]
  • Sesiapa yg mletakkan kakinya di hujung khemah ketua perang, akn dihukum bunuh. [kedekut btul!]
actually pjg bjela lg undang2 ni. tp stakat ni je la yg blh snarai. ada yg baik dan ada yg menindas org t'utamnya bt org Islam.. hurm.. kdg2 kagum gak dgn tentera Mongol ni. bmula dgn kaum yg srebeh beweh jer, tup..tup.. abih semua ngara dia serang. lg 1, kekalahan org Islam kat tentera Mongol ni sbenarnya b'punca drpd kelalaian pemimpin2 masa tu. dimana pemimpin2 ngara masa tu da xjdkn hukum Allah sbg panduan.. Masing2 megah dgn kemewahan smpai da lupa kepada yg kuasa. Hurm.. nnti bila2 rajin aku try cite pasal peperangan ni lak and pe khebatan tentera mongol ni w/pn tenteranya xla rmai mn pn.. [note: xramai mn pn 2 xbmaksud yg tentera dia cuma 10 org or 10 ooo org je ek.. hrp maklum. jgn nnti ckp aku xbgtau lak..]

Align Center
ni aku upload gmbr kat google.
maleh nk scan gmbar punya pasal.
(nk bgtau ni, ilustrasi dlm buku2 lg besh tau!!! hohoho..)

7 comments:

nia said...

hehe..suka bc bhgian sapa tercekik kene hukum..gila la cam tu...hahaha..

zaira fitrah said...

hehe.. cian kat org tu kn..kn..kn.. org tcekik dbunuhnyer.. bg la CPR ke kn..kn..kn..

nia said...

hohoho..klu yg tecekik tu ensem bior sy je yg bg CPR..(hehe...gatal)

anaklaut said...

salam..

yang kira sesuai dijalankan di malaysia, kita jalankan di malaysia.

tq sudi singgah anaklaut

Naz said...

perghh... ni undang2 tentera campur ngan hudud ni... ada sesiapa yg dah dijatuhkan hukuman tu? kalo tuan ghumah buat kesalahan, agak2 kena hukum juga ker? atau just ignore sajer.. hehehe

zaira fitrah said...

nia...
haha.. blh ler bt CPR.. tp jgn lupa ek, deme ni bknnyer mandi pn.. so, fhm2 je la.. haha.. anda sanggup?? :P

anak laut..
da lm xdgr khabar.. tq2 bg komen.. emm.. nk jlnkan kat m'sia ye. ok jer tp kna tnya ahli parlimen dlu la. ada blh ka encik PM?

Naz.. (cm nm my friend lak tp dia gurl2.. hehe.. jgn marah ek, nk geram blh..)
emm.. ni undang2 dua dlm 1. of course smestinya da ada yg kna pncung. sy xnmpak tp sy yakin ada!! serius ni!!

Naz said...

nak geram?? ooo, itu x boleh. hahaha

ye ker?kalo ada gambo kena pancung tu, tampal2 la kat sini. boleh org2 yg nak buat dosa tu pikir 2,3 kali sebelum nak buat... ;)

>eh, word verification 'millo'... hehehehe... tuan rumah kena blanja milo ais ni...