FITRAH's Followers

Monday, June 22, 2009

Trip to Muar..

Huwarghhhh!! da lm sungguh aku x m'update blog yg sudah btukar warna purple ini.. yg aku rajin nye, m'upload template2 blog yg free itu dan akhirnya ntah mcm mn t'sangkut lak kat warna violet ni. bkn pe, nmpak simple n snang nk edit pape.. xla m'mening kpala aku yg ala2 comel ini.. Actually, aku baru lpas m'cuci pnggan yg da stinggi KLCC kat sinki aku yg cute miut tu. penat gila babas wei.. eh, nape pnat lak ni wahai adik manis?(err.. manis ke?) mn xpnatnye, aku bru je blik dr Muar, pas2 kena mlayan sanak saudara yg sm2 mnyertai rombongan cik kiah ke muar tu.. didera oleh bonda tersyg dgn myuruh anaknya yg comel lote ni mngupas buah nangka dan kendiannya m'jadi waitress xbgaji dan kendiannya m'basuh pnggan dan kendiannya ank dia ni pn pengsan sparuh nyawa.. Huhu.. sadis sungguh kisah penderaan fizikal ni.. huhu (m'buat muka sedih sambil makan seulas buah nangka dgn pnuh prasaannya)

eh2.. ilang fokus lak sperenggan.. well, cm la xknal dgn aku yg ske melalut ni. klau xde intro yg kuar dr topik asal, mmg xsah la khidupan aku di blog ni.. ok2.. back to the main topic.. Actually lbih kurang 14 jam yg lps, aku n kluarga n n adk bradik mak aku tlh mngatur rncangan tpaksa ke Muar.. aiceh.. rncangan tpaksa konon. sesuka ati je aku.. karang x pasal2 kna pelempang free dgn mak yah @ mak sedare aku yg duk kat pdg rngas tu.. sori ek m.yah.. layannn.. huhu..

kteorg gi Muar ni dlm rombongan meminang + btunang spupu lelaki aku.. Gadis pujaan hatinya tu org Muar.. jd, dgn smangat jln2 nye kteorg kuar ruma kul 11.30 pg. spatutnya kuar ruma kul 10 pg tp cm bese la.. jnji melayu.. ni sumenya gara2 kakak tcinta aku yg dtg lambat. huh! sabor je la.. dr dlu smpai skrang still maintain lambat. wa caya la sama lu, kakak!

g sn juz bwk 5 buah kete je.. aku, bonda dan ayahanda t'cinta hnya mnumpang kereta kekanda t'cinta. bsempit-sempitan la kami sramai 9 org di dlm kreta ala2 mpv tu.. bersempitan dlm mngeratkn lg kasih syg.. aduh! tsentuh jiwa sensitf aku ni.. emm..mujur la 5 org kcik2 jer (4 org ank sdare aku n aku sorang. aku pn nk jd kecik gak.. haha..) mmandangkn majlis b'mula kul 2 ptg n kami lak masih b'sambil lewa keluar ruma kul 11.30, abg ipar yg kadang2 suka pkai kopiah n kdg2 lak suka pkai cap tu pn m'mecut dgn lajunya cm konon2 tgh bwk keta dlm formula 1. huh! rs cm nk tcabut tdung merah yg aku pkai tu. mjur tingkap tutup.. klau x, dgn mak2 aku terbang mlayang.. sape nk kejar mak aku nnti? jwb2.. haha.. gila ekstrem tahap imaginasi aku.

kul 1.20 kteorg smpai kat bndar Muar. cpt gak ek smpai.. cheras ke Muar dlm 2 jam? are u joking? haha.. gila bengong aku dlm keta tu. Kat Muar singgah jap kat Masjid Biru Muara. aku da tak ingat pe nm masjid tu tp masjid tu cat biru tepi muara so, aku bg nm masjid tu Masjid Biru Muara. blh tahan gak ek nm ni.. haha.. ikut suka hati sesedap rs aje aku ni. blasah je la. lpas solat m'insafi dri yg bnyak gle dosa ni, kteorg gi la ke destinasi utama. jam da kul 2.30. lmbat ni sbb td kteorg mlepak2 kn diri sambil mnunggu sbuah lg keta bapak sedare n mak sdare aku yg dr klantan n simpang renggam tu dgn bertemankn irama keroncong dr perut ksayangan kteorng ini. hahaha,.. lapar siot.. (mcm la xtau perut panda aku ni.. xblh kosong skit. mula la jd hypoglacemia. hehe..) sbb lapar tahap maxima, aku pn m'beli 3 dadih kat Masjid Biru Muara tu. aku dpt mkn 3 sudu je.. yg len anak2 sdare aku yg songlap.. huhu.. sedih perut aku ni.. sabar ye perut..

eh2 lg skali.. Fokus2..
smpai kat ruma bakal tunang spupu aku, kteorg pn dsmbut dgn rmah mesranya. b4 b'arak masuk dgn m'bawa hantaran, kteorng btul2 kn la dlu hntarannyer.. 19 hantaran.. pening aku tngok hantarannye. ada KLCC condong, mangga, sotong, lobok merah putih dll yg sungguh comel dan klasik.. huhu.. yg dahsyat nye kn masa tgh sibuk2 nk b'arak masuk ruma tu, p.ji aku tlah m'jatuhkn 1 bkas hantaran. hantaran tlekung lak tu. cium tanah gak telekung tu ek. m.yah aku yg konon2 nk jd penyelamat pak ji dan kain telekung juga dgn tidak smena2 mjatuhkan 1 lg hantaran yg plg bharga dklangan sume hantaran2 tu.. akhirnya, cincin2 pn m'cium tanah juga.. hahaha.. sabor je la.. lapar sgt smpai x b'maya utk mmegang dulang hantaran.. kui3..

da letak2 brg, tuan rumah jamu kteorg sume mkn.. bincang2 lpas mkn.. yahoo! yabedabedu!! sronok wei.. mcm org yg sesat 10 thn kat grun sahara (grun sahara ek bkn gurun kat kdah tu) berjumpa dgn mknan. err.. dahsyat sgt ke perumpamaan aku ni? hehe.. layan2 jgn x layannnn.. zasss.. menu istimwa sudah smestinya gulai asam pedas yg mmg pedas, ikan masin yg mmg masin, ikan bakar yg mmg ikan bakar bkn goreng, nangka masak lemak yg tawar sikit - mkanan khas utk ayahanda yg ada sikit ciri2 drh tnggi.. hahaha.. da mkn nasi, mkn pncuci mulut lak.. aku sbenarnya mls nk cite pasal mknan ni tp rs cm important gak sume mkanan ni dlm diary hati aku utk ari ahad ni so, aku bt kputusan nk cite gak.. utk pncuci mulut ada rambutan kuning + merah, puding yg b'warna warni yg aku xtahu nmnye, bubur kacang campur durian, kuih yg cm kuih limas tp gna daun pndan tu (da lupa nm lak), kuih belang coklat cair dgn coklat pekat yg aku xtau namanye gak jnji blh dtelan oleh mulut comel aku ni, kuih sagu pastu kna ltak sntan n air gula yg aku xtahu nm spesifiknya lg skali, yg aku tahu juz mkn n mkn n mkn smpai aku xblh nk mkn da.. haha..
betapa dahsyat nya nafsu perut aku ni. nafsu perut aku ek bkn aku.. kopak suami aku nnti nk sara aku. kpd sesiapa yg bakal suami aku, siap2 kn la 1 gudang simpanan stok mkanan utk aku.. klau xsanggup, jgn berani
dtg dkt.. aiceh.. mula la nk melalut ni.. fokus2..


Emmm... spupu aku si Hasbul pn ada gak. Mamat poyo specially import from Bangladesh. haha.. mati aku klau dia tahu aku kutuk dia. 'err.. jgn marah ek cikgu Hasbul. dpt gaji nnti jgn lupa belanja sy yg cute ini.. haha.) .. Lps da siap semua urusan spt mnangkap gambar yg plg important, (yg bincang2 tu sderhana important bg aku. ha3..), kteorg pn blik.. tp xsmudah itu utk terus balik.. mesti la kna ada transit. mula2 g dusun durian, ambik durian.. dpt kutip satu raga besar durian n rambutan- 1 pncapaian yg agak m'banggakn. wah2.. dr gaya aku bcerita ni, mcm tu kebun aku jer.. pdhal kebun bakal ayahanda mentua spupu aku. nasib ar dpt sedare yg xtau segan silu cm kteorg ni.. bonda kata: kalau malu, dia rugi.. haha..

Lps da belasah durian n rmbutan org2 Muar, m.ju mngusulkan utk g ke Tangkak pula. Lpas da belasah durian, diraikn kgembiraan dgn b'shoping di Tangkak pula. Adeii.. pening aku tengok kdai2 kain yg blambak tu. tp kaki aku tetap m'darat gak kat sbuah kdai dan stelah puas belek2 aku pn bodek2 mak utk blikan spasang kain utk aku. cm bese, aku pasti b'jaya bodek bonda yg plg t'syg ini.. haha.. ini bju nk bt utk ry nnti. Hitam + oren + merah.. cm bese, msti ada unsur2 merah w/pn merah bkn warna fav aku. merah wrna fav mak aku! jgn derhaka kpd warna fav bonda ek..

kul 9 smpai rumah. tlg2 apa yg patut kat dapur.. mata da kuyu tahap impak maksima.. muka da berminyak gila. kira cm blh la gna mnyak yg muka aku hasilkn utk goreng ikan.. sungguh m'cukupi.. eii.. pngotor btul anak dara puan Hahbisah ini.. emm.. aku mmg pnat gila babas.. tp aku layan gak sanak sedare yg singgah kat ruma aku ni. da la tdo juz 3 jam. sab2 tu aku tdo kul 3 lbih krn m'online kn diri.. pastu bngun kul 6.30 pg.. sape sruh aku m'online kn diri kn.. pdn muka aku! huhu..

ni baru sorang spupu aku btunang. blum lg msuk sorang lg spupu aku nk btunang bln 9 nnti. bru btunang, blum kawin lg.. huhu.. b'tunang ni pn aku rs cm da tsekat2 nk bnafas sbb pnat yg amat . (mcm aku lak yg btunang ek).. klau nnti spupu2 aku ni xdtg majlis tunang or kawin aku suatu ari nnti, aku sekeh2 kepala diaorng sorang2. pastu aku ikat kaki tgn diaorng, msuk dlm guni n kendian aku cmpak kat sungai Klang. Pdn muka.. aku da bpenat lelah ni rs cm perlu CPR je.. err CPR?. it's sound interesting la pulak.. hahaha.. dah2.. fokus2.. astagfirullah-al-azim..

ok la.. da jam 3.30 da ni.. aku sorang je yg masih b'aktiviti dgn rancaknya di rumah ini.. bonda n ayahanda t'cinta sudah lama terbang ke alam mimpi.. bonda, mimpi anakanda kawin dgn anak raja tau.. eh2.. ape lak.. xbez la klau bonda yg tlg mimpikn.. aku la yg kna mimpi sndri. nm pn watak utama aku as a Princess.. Prince Charming comes to my dreamland.. haha.. ok2.. bed time! bed time! nnti makin teruk aku mlalut lak.. alamak! sok kna bngun awal.. nnti xpasal2 aku solat subuh dinosour T-Rex..

Fi aamanillah.. bubye.. daaa... Zzzzz..

2 comments:

awatif samat said...

zahirah dak kuat mkn...
huh...dlm blog duk mrepek mraban psl mkanan je...da jd ntah pape je blog awk ni....kt bg tjuk blg awk ni
'blog mrepek mraban'..haha

zaira fitrah said...

huhu.. jg la awk nnti! sy msk daging awk bt rendang pedas.. emm.. sdp2!! haha..