FITRAH's Followers

Saturday, December 19, 2009

Propaganda lelaki2 itu

19 Disember 2009

mood: unexplainable.. haha..
tgn kiri still sakit tp sy masih happy..

beberapa hari ni, topik perbualan sy n kwn2 sumer berkisar tentang lelaki..
tentang mcm2 perangai lelaki: yg unpredictable, kedekut, poyo, xsetia, sombong, prejudice n sbgnya (oho.. jgn slh sangka.. sy bkn cop perangai ni kat semua lelaki di luar sn. anda xterlibat. hanya ada certain lelaki yg sy kenal shj yg terlbat n lelaki2 itu yg sy n kwn2 sembang2kn. hehe.. please don't sue me k..)

ok.. pasal lelaki pertama. ni kenalan kwn sy. lulusan Oxford university.- civil engineering mayb. konon2 tgh m'cari jodoh sekarang ni, buka fb sbb nk cari kenalan tp hakikatnya perlu ke ada diskriminasi dlm berkawan? yg cantik dpandang, yg biasa dipulau. mcm hensem sgt. hensem kucing sy lg. eh2.. kucing sy betina r. Tetiba rs naik menyampah sbb mcm bagus jer kn. bangga sgt lak tu ada notebook apple. stakat apple tu, blonggok-longgok ada dlm peti ais mak sy tu. ckp je nk apple pe.. fuji? red delicious? macintosh? semua ada.. hahahahoho.. ->evil laugh sikit!) emmm cian kat kwn sy sbb kenal dgn dia. xpe2.. lps ni kita boikot dia k.

lelaki ke-2.. konon bersumpah setia. abis 1 dunia d canang, dialah yg paling setia. alih2 pasang dua. aiseh.. punyalah bebel kat sy yg perempuan ni xsetia (ni sbb gf dia tnggalkan dia without a reason). sy ni mula la bengang sbb sy tau apa yg da berlaku. blh tlg x, ms dia kwn dgn sy (we were best friends), dia blh terima ex-gf dia senyap2. ms dia bercinta dgn gf dia tu, dlm ms yg sm dia m'gatal dgn sy. cm2 ke setia? ok. mujur iman sy masih kuat. haha.. sound little bit scary kn. mjur sy tetap dgn prinsip sy~ sy hanya akan menerima seorg lelaki krn sy benar2 ikhlas menerimanya bkn krn kpentingan tertentu dan sy percaya kpd kesabaran. (kasik bold n colour sikit). aicehwah.. bravo zaira! bravo! hoho.. for the 1st time sy jd puitis n jiwang.

lelaki ke-3..

prinsip setia masih lg jd juara. masih jd propaganda di medan cinta.
tp realitinya tidak seindah direncana..


seorg lelaki ni. seusia sy. 3 thn kononnya menunggu sy. kononnya hanya sy di mata. sanggup tunggu hingga hujung nyawa. tp tu hanya kata2. sgt manis bila berbicara tp hakikatya dongengan semata. dlm proses pujuk rayu, 2 bln kemudian tup2 dia nk bertunang. maknanya dlm memujuk rayu tu, da ada org lain bertakhta di hati. sy ketawa sendiri. dgn selamba, sy pergi juga ke majlis tunang dia. terima kasih la dlm misi menggoyah perasaan sy. mujur sy xtersungkur! ~ krn sy percaya cinta berlandaskan belas kasihan xkan ke mana.

lelaki ke-4
hurmm.. what would i say about this man ha? mls nk cerita tp rs mcm nk cerita.
sikap mmg agak teruk. tp masih blh dterima lg. dia kena belajar yg bkn dia seorg jer yg hidup dlm dunia ni. ada bnyak lg benda penting dlm dunia ni n tlg jgn perasan. ohoo.. melampau sgt ke statement sy ni? ok. stop!

conclusion..

selagi kita bernama manusia, selagi tu kita xkn lepas dr bt kesilapan. kesempurnaan bkn milik kita. sy pn xsempurna. ada seorg lelaki tu ckp sy ni xmatang lg sbbnye sy xsuka lelaki yg cemburu n suka kongkong hidup sy. haha.. mcm kelakar je alasan dia tu. tp xpe.. tq sbb luahkn hal tu kpd sy. sbb sikap2 lelaki di atas, sy perlu berwaspada.. aiceh2. tp sy juga xdpt lari dr fitrah kejadian manusia, yg mengharapkn mawaddah wa rahmah.. cuma Allah ya A'lim.. cuma ms blm m'izinkn. sy sygkn privacy hidup sy tp sy perlukn inspirasi sy! hehe.. jd, bdiam itu lbih baik.. single itu bahagia.. (*bt ms ni la)..ekeke..


note:
sy confuse nape sy nk cite pasal hal ni ari ni.
maybe sbb semuanya dlm dilema. sbb sy perlu jd kuat utk kwn2 sy. kwn2 yg masih mempertikaikn soal jodoh. bkn mempertikaikn tp mencari. emm susah btl nk explain. sy perlu kembalikn keyakinan mereka bhw jodoh mereka da ditetapkn cuma masanya blm tiba. oh.. pening2.. yg pastinya sy ttp yakin dgn ketetapan Allah dan sy tetap akn bersabar. tiada siapa yg akn dpt gugat keyakinan sy. ehehe.. i'm serious okies. berjayakh sy dlm misi sy utk mngembalikn keyakinan kwn sy?

~dan betapa susahnya utk membuat mereka yakin juga.

Monday, December 14, 2009

Hari ini sy jd Transformer. Benci!

14 December 2009

kat sini sy nk merakamkn jutaan terima kasih kat seorg prempuan cina bersama dgn kereta viosnye yg tlh mnyebabkn sy n kwn bk sy accident smalam..

xpasal2 tgn kiri sy terseliuh, m'bengkak n xblh dsentuh langsung. tengkuk sy lak da cm tngkuk robot. robot pn ada yg blh toleh kiri kanan, sy ni cm robot yg tau pndang dpn jer. cis! da la langgar org tp xreti nk tnya kteorg cedera ke pe ke. ada ke dia blh ckp keta dia yg kena teruk. eh2.. pdhal calar pn xde. poyo btl. dia buta kot xnmpak idung n mulut sy bdarah.

mjur ada 2 org p.cik dtg tlg. tu pn nk btegang urat lg. xnk ngaku slh. takut r tu. klau p.cik 2 org tu xde, msti dia xnk byr ganti rugi kn sbb ms tu sy tau nangis je. haha.. 1st time sy accident n stelah 5 thn ni la 1st time sy luka cmni. sy ngada2? doctor yg rawat sy pn ckp cm2.. ngee.. nasib la. yg sakitnya sy n kwn sy.

lps da settle semuanya, dia blh nasihatkn kteorg spy lps ni bwk moto dgn elok2nya len kali, still ckp kteorg yg slh. hekeleh.. poyo giler. cm sy n kwn aku bru dpt lesen jer. pdhal da terang lg b'suluh yg dia slh. yg kreta dia blh pancung dr line tgh ke lane motor tu pesal? dia r yg xreti drive. pdhal simpng jauh lg. xtngok side mirror ke? xkn la xnmpak kteorg kat tepi 2. eii. barbie btl la!

ok tenang2..tarik nafas pjg2 zaira. pastu hembus. Fuh!
sy mmg emo sikit ye ari ni. ok ok.. emo bnyak sbenarnya. nk lps geram je sbb smalam aku cm org bodoh. nk mrh pn xmampu da. tgamam gile. mnyesal tul xmrh prempuan tu kn..

note sy:
bngun pg ari ni, sluruh bdn sakit2.. sy msg kwn sy n dia pn cm2. luka dia lg teruk dr sy. sy juz terseliuh tgn kiri. luka kat tapak tgn kanan n kat lutut kanan.. sedey btl.. bdn da lebam2.. tp mlm smalam sy drive gak g antar kakak sy. drive jugak la dgn 1 tgn. mjur guna kereta auto. ptg ni pn sy perlu drive lg. huhu..

*actually xde seorg pn family sy yg tau sy accident.. hehe.. takut kena mrh :( nnti xblh la sy bt aktiviti mcm slalu.. :(

Wednesday, December 02, 2009

Hidup sy sbg seorang Driver..

2 December 2009

wah.. rs cm lm je sy xduk melepak di blog ni.. oho.. pe kes dgn tajuk entry kali ni ha? adakah sy tlh menukar profesion drpd mnjadi seorg pnganggur kpd seorg driver yg b'tauliah?

suatu ktika dulu, sy masih ingat lg betapa gediks nye sy utk drive. (pdhal lubang kunci kereta pn sy xtau kat mn.. lubang hidung tau r kat ne..). tetiap hari sibuk pasang angan2 nk bwk kereta. tetiap hari ckp kat mak klau ada lesen, tetiap hari nk drive, nk berumah terus dlm kereta. bila da lps tahap umur, excited giler nk ambik lesen. bila da dpt lesen P, pantang ada org offer kereta, laju je sy nk m'drivenyer. tp bila da dpt lesen penuh, semuanya da berubah.. sy nk ada DRIVER sendiri!!! hwarghhhh!!

see.. lihat la apa yg jd sekarang ni. dulu tergediks2 nk drive, sekarang heboh penat la, kaki lenguh la, tgn terseliuh la, mls nk keluar la. pastu ada hati lak tu berangan2 nk ada driver sendiri.. (eh2.. ni pe kes sy membebel kat diri sendiri ni???)



makluman:
ini bkn sy!

~ my niece was acting as my driver.. hua3.. tu tgh garu kepala cz xtau pe kebenda gear tu..


note sy:
ni da beberapa hari berturut sy mjadi driver kpd ahli keluarga sy yg mmg spesis mls nk drive tu. tu blm kira lg sy drive balik dr kg ms cuti ry hari tu gara2 abh ngantuk smpai xblh buka mata.. ish3.. erm, baru sy fhm kebosanan para lelaki yg tpaksa m'jadi driver kpd kaum wanita sekalian. alamak, nmpaknya kena stop m'buat luahan perasaan. sylphy sudah dtg mengganggu daaa!

Saturday, November 14, 2009

Al-Insyirah

Nov 19, 2009..


Al Insyirah (Melapangkan/ The expansion) ~ surah ke-94


Dgn nama Allah yg Pemurah lagi penyayang..


(1) Bukankah kami telah melapangkan dadamu untukmu? (2) dan kami telah menghilangkan daripadamu bebanmu. (3) yang memberatkan punggungmu? (4) dan kami tinggikan bagimu sebutan (nama)mu. (5) kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. (6) sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. (7) maka apabila kamu telah selesai (dari sesuatu urusan), kerjakanlah dengan sungguh-sungguh (urusan) yang lain. (8) dan hanya kepada Tuhanmu hendaknya kamu berharap.

In the name of Allah, the beneficent, the merciful..

(1) Have we not expanded your breast? (2) and removed from you your burden (3) that was weighing down your back (4) and have we not raised high your fame? (5) so verily, with every difficulty, there is relief (6) verily, with every difficulty, there is relief (7) Therefore, when thou art free (from thine immediate task), still labour hard(8) and to thy Lord turn (all) thy attention.



to my dear niece, Al-Insyirah,

maybe this is a simple letter to let you know that your name is very special as you are special to us. i love you form the very start and i wish you'll be a great woman one day. you're my little 'mujahidah', sweety..



Tiny fingers, tiny toes,
tiny features, tiny clothes,
a baby girls, so soft, so sweet,

Ten tiny fingers that always want to play,
that never stop exploring the wonder of today,
ten tiny fingers that from the very start
will reach out for tomorrow

Little hands and tiny feet,
shy and cute and so petite,
little whimpers, little cries,
darling, little sparkling eyes.

You chase away the gloom
and sunshine fills most every room..



my extra note:
i just knew that my application to further my study was accepted yesterday. The journey will begin soon, i guess. i need to get myself ready for that environment as post dip student need to be a role model. haha. it's sound little bit funny right but that's almost right. fight for the glory? that's what i would do.. i've set the target and to archive it, i need to sacrifice everything. everything? do u think i would sacrife evrything? i don't think so. easily to say but not so easily done, right..


Thursday, November 12, 2009

Ini cerita saya!.

kali ni sy ambik kputusan utk update blog scara pukal memandangkn sekarang sy telah menjadi super woman yg t'sgt la bz.. hahaha.. sila la bc catatan sy ni klau rajin. kalau xrajin, sila xyah bc.. Huh!

kisah saya no. 1...

Graduation day 26 Oct..
konvokesyen ke-71.
sidang ke-18..
giliran ke-919.. yippie!!




Diapit oleh 2 manusia t'tnggi di dalam kelas.. heee..



Aichitt, mortarboard senget! ha.. bunga tu sy rembat drpd k.jun. Ala pnjam jap je pn.. mcm da ckp, mak n abah xbeli pn bunga utk sy.. Abah ckp, m'bazir je beli bunga tu. nnti da kering, campak dlm tong sampah. ye ke? stakat ni sy xpernah campak dlm tong sampah pn lg. haha.. Anyway, mak n abah da janji nk belikn jam tgn baru utk sy.. weee~ :)




ske ler sgt.. pdhal ni baru permulaan. perjalanan masih jauh lg.. hrp maklum.

kisah suka
2..

30 October..
hari ni last day sy mengajar..
weeee~~
seronok tp sedih..
ohh.. perasaan apakah itu??



Jamuan perpisahan utk sy dan CT. Akhirnya dpt juga sy mkn yogurt cheese cake.. 2 pn sbb sy yg beli sendiri.. hoho..


Hari ni utk makluman, sy dpt hadiah. anak2 murid yg tercinta telah menghadiahkn sy:
* sehelai jubah (singkat sikit)
* sehelai tudung ( ni sy agak mesti dia ambik tudung mak dia cz ada bekas2 cucukan pin di tudung tu.. heee..)
* 10 btg pen biru kilometrico
* 2 btg pen berwarna hitam n oren
* 1 btg pen pelbagai warna yg mcm da dgunakan.
* 2 cawan comel
* seutas rantai yg da ....
* kad hr ry, hr jd n hr perpisahn- lbih drpd 10 kot

ok.. tujuan sy bgtau ni sbb sy nk ckp, anak2 murid sy sgt baik.. hehe.. diaorg ni tnggal kat kg pedalaman. mmg susah nk ke bandar. ada tu yg da sbulan xkuar dr kg tu. mak ayh kebanyakannya kerja kg je. w/pn, diaorg tak mampu tp masih bersusah payah mencari sesuatu utk dberikan kepada sy. Rs terharu sgt.. ada tu yg xmampu nk bli pape, bt kn kad utk sy (mcm tau2 je sy ske kad.. hehe) w/pn ada sesetengah barang yg xblh dgunakan, sy tetap akan simpan semuanya sbg kenangan. huhu.. sedey.. rindu kat diaorg. rs syg..

kisah no 3..

err.. rsnya tpaksa dtangguhkn dulu.. super woman diperlukan seketika buat ms ini. sekian, harap maklum.. Bertukarrr!!!

Monday, November 09, 2009

Banyak nk update

9 Nov 09

xbest betul title entry ni.. xde idea la. erghh.. nasib la. erm.. da lm sy xupdate pape di blog ni kn. betul x? betul x? sila ckp skarang! ok. bagus2.. actually, sy bkn mls.. serius, sy ckp btul2 ni.. sy mmg xmls.. :P wek2!! poyozz jer.. err.. poyo tu ape ek? dush!!

erm.. sy sbenarnya.. em.. hati sy ni dah lama nk update pasal beberapa hal penting dlm hidup sy. perhatian ek, hal penting dlm hidup sy k. antara topik yg sy nk cite ialah:

~ graduation day hari tu
~ tamatnya khidmat sy sbg guru ganti. (ni mesti kna hebohkn sbb sy ske mmg ske kecoh2 kn)
~ al-Insyirah

ok.. maknanya ada 3 perkara yg perlu sy ceritakn la yer ari ni.. tp kn.. tp kn.. tgn ni cm mls nk menaip sesuatu.. tambah2 lak internet conection sgt la teruk di sini. berjanggut nk buka blog. 2 blum lg nk upload gambar tu. bkn bjanggut je da, mau nyer jd org utan sy ni.. err.. tgn, jgn la mls.. oh tdak.. tgn sy malas hari ni. bkn sy mls k.. tgn sy yg mls.. lg skali sy tegaskn, tgn sy yg mls, bkn sy yg mls k.. sy rajin! ok.. jd, topik2 di atas t'paksa la ditangguhkn. da jd belacan baru la sibuk nk publish. well.. tu la sy, minah belacan.. (gila pe kutuk diri sendiri?) eh2.. silap2.. minah yg ske mkn sambal belacan yg betulnyer k. haha.. bertukar!!

nota kaki, tgn dan mulut. (huyooo..)
kat ruma akak sy ni yg di ceruk pedalaman phg ni akhirnya da ada internet coverage.. weee~ w/pn slow, tp blh la drpd xde langsung kn.. tq Maxis. stelah 3 bln sy di sini dan lg 2 mnggu sy akan balik ke cheras, bru skrang lak ada coverage ek.. bagus2.. abg ipar pn mnggu lps da baiki tv maka blh la tgk tv..tp bila da ada 2 benda ni, rs cm kurang lak ms utk m'baca.. susah2..

Sunday, October 25, 2009

masih 25th October..

hari ni birthday sy.. tp sy xla rs happy sgt mcm smalam..
ntah la.. lg bnyak sedih dr happy lak hari ni..
jiwa asyik sensitif jer..
kenapa ye??
huhu.. sdih btul.. tlg la jgn sedih, zaira!



ermm..
hari ni apa yg dirancang semua nye xberlaku..
yogurt n classic cheese cake buatan secret's recipe peberet sy tu akhirnya xbjaya gak sy telan!
ada jer masalah yg berlaku
yg m'buatkn sy xdpt melangkah masuk ke
secret recipe t'sebut dr hari Khamis tu lg..
huhuhu!!!
kenapa la jd cmni??
terus-terusanlah sy kempunan..


yogurt cheese cake.. huhu..


classic cheese cake.. huhu gak lg..

(*ms sy upload gambar ni, air liur sy melimpah deras tanpa henti2..)

ms g MPH Midvalley lak,
sy xberjaya m'beli buku2 yg sy nk.
buku yg serupa cm bebeh xada!
stok buku Harun Yahya pn x ada!
utk mngubat kekecewaan, sy pn beli la sbuah buku yg bertajuk:
Kisah Cinta Dlm Al~Quran .
utk gantikan journal book sy yg da abis lak,
awa belanja sy sbuah buku (ala2 buku nota tp unik sikit)..
buku tu sweet la bg sy cz setiap muka surat cm kertas lukisan.
cm ala2 sketch book..
hoho..
blh la sy sketch pape yg sy ske nnti..

dlm perancangan, hari ni mcm2 perkara gembira yg akan sy bt dgn kwn2.. tp semuanya xyg spt sy harapkn.. rs sedih bila hari ni jd mcm ni..

tp sy sedar..
kesedihan bkn keharusan..
Hanya Dia ya 'Alim..

simple note:
xtau nk membebel pe.. tu la pasal ntah pape jer sy tulis kat ats tu.. semangat da terbang.. xtau la ke mn.. xpe.. toksah risau.. mlm sikit lg pndai2 la smangat tu balik rumah kn..



25th October

umur dah semakin meningkat...
hari akan terus berlalu..
smoga sy istiqamah melakukan kbaikan..

"Allahummahdini wa saddadni.."
Ya Allah.. berilah petunjuk kepadaku dan berikanlah kepadaku sikap istiqamah dan ketetapan dalam segala urusan.. (Hadith riwayat Muslim)

smoga Allah sentiasa memberkati.. insyaAllah..

note pendek:
hehe.. hari ni sy senyum lg.. terima kasih kpd keluarga n kwn2 krn ucapan tu.. sesungguhnya ucapan itu tanda ingatan.. lg besar nilainya drpd sebuah hadiah material..
dan sgt xlupa:
thanks to mom for the baju kurung..
thanks to Amy for the blouse..
thanks to k.ena and abg sayohthi for the sate Kajang n mee bandung muar..



Saturday, October 24, 2009

pre graduation?.. ada ke?

23 October 2009

huahuahua.. cm bagus jer tajuk entry sy kali ni.. hoho..
hari ni, sharian sy x ada kat ruma.. ni semua gara2 aktviti mngambil jubah konvo yg blangsung hari ni. penat! dr kul 10 lbih beratur utk ambil jubah, kul 12.30 bru semuanya selesai.. tketar2 kaki sy ni akibat bdri tlalu lama. (ms ni sy btul2 konpius.. adakah sy ni dserang parkinson? konpius2.. ).. ermm.. ditambah lak dgn irama melayu asli dr perut kung fu panda sy ni.. mmg lengkap pakej kelaparan sy pd hr jumaat yg penuh keberkatan ni..

stelah slesai urusan beratur2 tu, spt yg sy da awal2 tau kul 3.30 ada raptai.. so, kna tnggu lbih kurang 3 jam lg. lps je solat Zohor, sy seret kawan sy gi cafe. tgk2 lauk bnyak yg da abis. sedih + kecewa! tp sbb lapar thp asbestos (jgn sesekali tnya sy apa itu asbestos k), sy ambik kuey teow grg + nasi grg + milo ice.. dlm ati, ada gak la keinginan nk ambik cheese cake n yogurt cheese cake or bun piza tp sy mls lak nk layan hasutan nafsu dan syaitan tu.. hurm2..

lps mkn bru r ada smangat juara membara ckit.. aiceh.. abis kteorang promosi 1 galeri Nur Zahirah (Nur Zahirah?? hehe..).. m'promosi dgn graduation robe lak tu.. hoho.. bila lg nk ambik kesempatan cmni kn.. xp'caya? sila saksikn bukti2 yg ada d bwh ini:



ske kat lukisan ni.. rs cm nk usung bwk balik rumah jer tp nnti xpasal2 lak
kena pelempang dgn encik dekan.. hoho x3..





hua3.. aktviti merasmi graduation robe skali lg ..



gila aktif sy slps perut diisi..



hai.. jatuh hati sy tgk mamat ijau tu.. hoho.. "abg lelaki b'kulit hijau, i luv u!.."



zaira fitrah @ Nor Zahirah

nota kecik sy yg xtau kecik mn:
penat.. kna menapak dr dewan yg kat atas bkt tu g seksyen 2 cz bas sntiasa penuh.. mmg slim r sy ari ni.. jimat RM1..hoho.. o ye.. this coming Monday: my graduation day.. will meet up again with my new and old friends from all parts of Malaysia.. :)

Sunday, October 18, 2009

Apa nak jadi dgn sy ni??

18 October 09

sy tgk jam.. da kul 2.oo pg.. cpt2 sy ke bilik air, ambik wudhu'. solat pg2 ni bagus. pg2 indah permai ni sy sure rmai yg da tdo. ni sy tuju kat ahli kluarga sy t'utamanya cz mereka ni sgt suka tdo awal. ada yg kul 9 mlm da tdo.. hoho.. awal btul.. jgn bngun lambat sudah..

eh2.. cite t'putus td.. stelah bentang sjadah kat ruang dpn (ni kes xnk kaco org dlm blik tu tdo .. aiceh wah) , sy pn cuba la solat dgn tertibnya. slps sy m'beri salam, ada 1 lembaga bdri btul2 dpn sy. muka punye la srius..

lembaga tu tnya: "ni solat sunat pe tgh2 pg ni?"
sy jwb: err.. solat la..
lembaga tu: ye la.. solat pe nyer?
sy jwb: err.. solat sunat isya', abah.. ~erk.. kantoi sey.. hoho.. kn xpasal2 kna perli..

bgus2.. org len bgn solat sunat.. sy bgn utk solat isya' ek.. tp bgus la drpd sy xsolat langsung kn. tp sy still bharap sy dpt istiqamah solat di awal waktu.


note sy:
esok balik smula ke Temerloh.. apa yg da berlaku, dah sy slesaikn rsnya.. start dr ari isnin, sy akn bz. bz nk uruskn urusan2 rasmi.. projek mural sy pn xsiap2 lg huahua.. lg smnggu lak konvo. n lg sminggu gak ada prubahan yg akan berlaku kpd sy. erm.. bnyak benda xuruskn lg ni. huwargh!! apa nk jd dgn sy ni?? err..jd manusia yg comel la.. bru syok kn.. hoho.. action carmen! beep beep beep!!

Saturday, October 17, 2009

Sabar itu separuh drpd iman..

17 October 09

xtau la kenapa dgn sy hari ni.. semuanya ntah apa-apa. bt pertama kali sy jd kaku, xmampu nk b'pk, x mampu nk btindak.. rs mcm d gam dgn gam kasut. apa yg da berlaku dgn neuron2 kat otak sy ni?
btul.. sy mngkin ada silap.. tp sungguh, sy xbniat lbih dr tu.. sy xperlukan sbarang jwpan.. sy bkn prempuan yg kolot. sy tau batas yg ada.. sy masih normal. ikutkn, sy blh mnyerang, menegakkn prinsip sy, m'pertahankn diri sy, menyelamatkn maruah sy tp sy sedar, bdiam itu lbih baik.. ye.. bdiam itu lebih baik..


cukuplah..
cukuplah dgn kealpaan semalam..
takkan kuulangi dosa-dosa silam..
hanya bersamaMu cinta sejati bersulam..
Akan kudambaMu siang dan malam..

note sy:
sy xperlu mrh sesiapa, sy xperlu mengutuk sesiapa krn apa yg berlaku, begitulah kehendakNya. sy yakin, itulah yg terbaik daripadaNya buat sy seorg hamba. ada hikmah tersembunyi tanpa sy sedari. Hanya Dia mengetahui segalanya. Allahualam.. ~ zaira fitrah

Saturday, September 26, 2009

sesuatu...

26 sept 09/ 6 Syawal

Indah dan tenangnya pg ini

hati memuji-muji kebesaran Illahi
mengharap kebaikan yg menanti
meski dosa2 lps selalu membayangi...

********

dugaan xhenti
tanda ujian dr Illahi
hanya sabar menemani
mendamaikn jiwa yg sepi..


nota kecik comel manis lemak berkrim:

sesungguhnya sy manusia biasa yg xlps dr membuat kesilapan..
rahsia di hati hanya Dia yg Mengetahui..

~zaira fitrah~

Monday, September 21, 2009

Salam Aidilfitri...

21 sept 09 = 2 Syawal 1430 Hijrah, ry ke-2.. hoho..


ramadhan sudah 2 hari berlalu..
dalam diam, rs rindu xsudah..
pastinya yg lepas itu sentiasa dirindui..
dan yg pergi sentiasa dikenang..

syawal yg tiba
bt sy bahagia..
tp adakala bt sy berfikir..
cukupkah amalan sy di bulan Ramadhan?
sudah benar2 kah sy hayati bulan barakah itu?
sesungguhnya hanya Dia yg Maha Mengetahui..



da lm x update.. sedar2 jer da ry ke-2 ek rupa2nya kita ni.. hihik.. :) da ry baru ler nk bertandang ke sini.. bln puasa cuti jap.. aiceh.. ye ler.. tpaksa bercuti ada la.. anyway, ry ni best! sbb xyah ke sekolah selama smingu!! yahoooo!! haha.. seronok wei dpt cuti.. rs lapang dada.. jiwa tenang. kepala x rungsing..

actually aku ni baru jer balik dr phg, baru jer smpai kat cheras yg indah permai ni. ewah... bonda n ayahanda ry ptama kat phg thn ni. ry kat ruma ank2 lak ek. bagus mak ayah aku ni.. huhu.. lps Maghrib nnti nk balik Pdg Rengas, Perak lak.. sok along, abg, k.ena n sume akn bkumpul kat rumah arwah atuk.. yey.. reunited!! dpt la jumpa anak2 sedara. err.. mknanya sok aku kna diperas ugut utk bg dt ry la ek.. aiseyman.. lari2!!! lari drpd budak2 kecik yg tcinta itu!!

note kecik comel cm aku. (haktuih!!!) :
mohon maaf andai ada rakan2 di luar sn terasa hati dgn tingkah laku sy, penulisan sy mahupn perkataan yg keluar dr mulut sy.. sy hanya manusia biasa yg kdg2 leka dgn keindahan duniawi hingga tidak sedar setiap apa yg sy lakukan mengundang kemarahan ataupn kesedihan bg pihak lain..

~zaira fitrah~


Saturday, August 29, 2009

Balik Pahang Smula :(

29 August 09

lebih kurang 3 jam lg, aku nk balik phg..
bkn blik krn kerelaan hati sndri, tp ayahanda punya plan..

huh.. tensen sbenarnya ni.. tp relax2.. mn blh mrh2 bln pose ni kn.. klau xpose ni, da lm aku gigit pape jer yg ada kat dpn mata ni bg mluahkn rasa bengang tahap cipan gemuk ni. Huh!!
adeii.. berat nyer ati nk blik phg ni.. bosan tau x.. no internet connection, no maxis coverage, no hp, no tv.. haishh.. sumernyer no, mn yes ni wei?????? adeii.. aku ni kn kat sn otak serabai beweh. kat sekolah layan perangai budak2 kecik tu, pening! balik rumah layan budak kecik sorang tu lak, pening lg! nk tngok tv, budak kecik tu conquer tv, pening2!!. hrp ada astro jer, tp dr budak tu celik mata smpai budak tu tdo smula, x abis2 cerita kartun. terasa nk jer aku musnahkn syarikat astro tu.. (aku ckp2 je ni. encik astro, jgn saman sy!). nk online, internet coverage xde. huh!! apa yg aku blh bt ha? u tell me now!! last2 aku buka buku.. aku rs, 3 bln lg aku kat sn, maunyer abis buku2 1 library tu aku khatam..hukhuk..

aku xfhm btul la dgn ayahanda yg bermuka srius tp ske jd lawyer buruk tu.. apesal la nk antar aku blik ari ni? pdhal spatutnya aku blik ari isnin nnti.. tell me why? why?? why????? tak payah tnya, aku da tau jwpannye. jwpnnya ialah ayah aku xske aku, 2 la dia sruh aku blah dr rumah ni cpt. errr ye ke? hoho.. mn ada la.. klau ayah aku tau aku bt spekulasi mcm ni, mau dia smack down aku.. sia2 jer kena pelempang karang.. huwargh!!

ala.. actually, ayah aku nk g phg sbb kak ela da bersalin smalam. hurm.. akak aku tu tbersalin awal sbb BP tnggi.. ape ntah pelik akak aku ni..BP tnggi mlmbung-lambung.. 2 la xjg mkn, ske pk bkn2.. kn da tbersalin awal.. (nada masih lg xpuas hati sbb kna blik phg awal). huhu.. hari ni xjd la berbuka puasa dgn along.. along, see you 3 weeks more sambil mkn chipsmore.. (makin teruk da sakit aku ni :P)..

w/pn xsuka, tp happy gak la bila mak kata nk teman aku smpai hari selasa nnti.. hoho.. nnti anak2 murid aku buli aku, blh aku report sama bonda aku!! hahaha.. aku akan bertukar menjadi kesatria bajang hitam klau diaorg buli aku lg.. (muka serius giler ni).. wek2!! haktuih!

anyway, to kak ena- (if u read this entry)- just keep all this as a secret. our dad won't like this statement. hahaha.. maybe we can meet up again on Hari Raya and then we can gossip again *wink*. haha..- only if we celebrate hari raya together . I really wish our number can be complete this raya - mak, abh, along, k.ena, k.ela, abg n me, though i know it's seem to be impossible kn..

to awatif.. i can't text you maybe for about 3 days.. maybe.. i'll buy a cell phone as soon as possible. haha.. i'm quite sure u don't believe this.. well.. u know me better right.. don't forget the event in coming warming October k.. :P

to fitrah's followers, thanks for your support and comments. sorry if i don't reply them. i'm wishing for your happiness and "salam ramadhan al-mubarak".. Fi aamanillah..

note kecik:
home sweet home.. i'll miss my home..
and i'll miss you too..


Monday, August 24, 2009

Love Me For Me..

24 August 09




In my heart..
i'll glad..
if you
love me for me..

because i'll
love you for you..


i try to breathe..
and say to me "believe"..
and whatever comes, it's okay..



simple note:
this is an incomplete lyric of the song from the Barbie as the princess an the pauper movie. if i'm not mistaken, the title of the song is love me for me. the part 'if you love me for me and i'll love you for you' is the best part of the song i think. it has a great meaning. really.. when you love somebody, you should accept he/ she sincerely not just for ulterior motive only.


*I believe that He knows everything..


Farah's weeding

24 August

9/8 ari 2.. aku g kenduri kahwin farah..
x-classmate aku ms kat pj..
muda stahun drpd aku tp jodoh dia cpt ckit drpd aku.. hahaha..

rumah Farah kat Mentakab je.
so, aku drive jer la dr Temerloh ke rumah dia.
kbetulan mnggu tu mak n abh dtg melawat..

bestnyer sbb dpt jmpa kengkawan yg len ari tu..

..
hoho.. posing dpn pintu..


gambar nyer blur2 ckit..
tp masih blh nampak kn muka aku yg
comel tu.. kn? kn?
hikhik..



wei,.. apesal gmbar kiter je ni? gmbar pngantin mn???
aper?? pngantin da gi honey moon kat pulau kapas??



ni ler pngantinnyer.. Faradila Eamy Jaar and Zul (nm penuh da xingat)..



bgambar jer.. bile nk mkn wei??




Patutnya aku duk atas kerusi tu tp
memandangkn xde saper nk duk dgn aku so, tpaksalah aku berdiri.. huwargh!!


nota kecik comel:

bile tngok org kawin rs cm best la ek.. haha..

Saturday, August 22, 2009

award..

stelah skian lm.. memandangkn xde aktvti tgh ari ni, sy dgn super rajinnyer sajer nk publish award yg kwn2 bg nih.. aiceh..



ni drpd gadis kampung separa bandar.. Thanx ya anyss. I love rose so much.. haha..



ni dari maisyara pot pet sempena bulan Ramadhan.. Thanx my dear..

note kecik:
ni jer yg sy nk publish. memandangkn cuti skolah sminggu, sy nk update blog dgn kerap secara luar biasanyer.. aiceh.. suka jer melebih2 kn sy ni..

Friday, August 21, 2009

Selamat Menyambut Ramadhan

21st August 2009

Assalamualaikum..
berjumpa lg semua..
da lama x update blog..
rindu btul..
ni bru smpai dr Phg.. Penat.. da la penat, tetiba xde mood stelah satu2nya hp yg ada kena curi 3 jam yg lepas.. huhu.. dugaan btul.. xpe la.. da xde rezeki kn.. La tahzan ya nur..
"ok.. erm.. sempena 1 Ramadhan sok, sy nk ucapkn selamat mnyambut Ramadhan..
smoga mendapat keberkatan di bulan yang penuh barakah ini.. InsyaAllah.. puasa ek.. jgn nk ngelat lak."

Sunday, July 26, 2009

Simple Note Drpd Zaira

sy sekarang on da way g phg ni.. da smpai kat Mentakab.. jap lg smpai la ke Temerloh.. huhu.. sy bkn sngaja gatal2 nk bt entry ni ms dlm kereta tp sbb sy baru teringat nk bt entry ni. rs cm kalau da smpai kat rumah kakak sy nnti, takut cm xde connection. nnti bila lak nk update.. hurm..bese ler duk kat kg jer. jauh ke dlm lak tu.

simple note sy:
  • esok da mula mngajar.. yey!
  • esok gak da start kena hantar fahim g sekolah kat Mentakab..
  • Hari ni birthday along.. "Selamat Hari Lahir, along! Luv u so much forever n ever," huhu.. xblh wish pjg2. da xcukup ms.. jap nk upload gmbar dlu.. sabar yer bateri..

along yg sgt lemah lembut dan baik.. bkn bodek ni k.. ikhlas dr ati yg suci comel ini..


spatutnyer i luv my sisters k.. sbb syg sumer kakak2 sy! huhu..
  • kpd kwn2 blog, kalau sy da lm xupdate, mknanya internet connection xde la tu ek.. terima kasih sudi lawat Fitrah.. doa2kn sy sihat2 di sini, di dunia baru ni dan moga dpt adapt dgn suasana baru ni dgn mudah. insyaAllah.

Saturday, July 25, 2009

BAD MOOD.. MOODY..

25 JUly 2009..

Hari ni, cm aku bgtau smalam, aku g suria KLCC.. smpai seawal kul 8 pg.. bnyak kedai2 xbuka pn lg cz waktu operasi start dr kul 10 am-9.30 pm.. da jd cm kes smalam lak kn.. tp kli ni mmg kna dtg awal cz bengkel sains tu start kul 8.30 (ni aktvti along. aku n mak ada aktviti lain).. sadisnyer kn ari ni err.. mak aku kn.. dia kn.. pg td tetiba jer dia moody.. huhu.. nape ek, stiap kali aku keluar dgn seseorg, msti ada jer org yg moody.. ?? ujian2..

kalau org moody, aku selalu bt xtau jer. sembang2 jer cm bese.. muka pn cool gile mcm xtau pape. innocent jer.. tp dlm hati? MasyaAllah.. hanya Allah jer yg tahu.. confirm hati aku xtenang dan tenteramnyer.. terutama bila xtau punca kenapa org tu moody.. rs bersalah sgt2.. rs mcm nk nangis tp x cunla kalau nangis dpn org kn, nangis dlm hati sudaa.. so, cm bese.. senyum2..

eii.. pg td mmg xtau cmne nk pjuk mommy aku tu.. tba2 jer dia blh ckp dia nk call ayah aku jmput dia balik. aku lak dia suruh duk kat suria tu smpai along abis kursus.. adeii.. cm aku ckp td, aku bt2 xtau jer. dgn ceria2 nyer btanya kenapa lak? kn da jnji nk tngok movie.. adk nk blanja ni.. ceh.. aku nk blanja? btul la weii.. aku xtpu.. tp ms bli tiket wayang, mak kuar dt dia.. huhu.. mood xbrape nk btul.. org nk blanja pn xnk.. so, dt yg ada tu aku gunakan bt beli buku baru.. yey! bli buku R.L. Stein jer pn. siri fear street tu. sesuai utk dak2 skolah jer sbnarnyer pn. bminat nk bli satu buku tu xsilap tajuknyer A good Doctor.. cite misteri n bunuh2 gitu. tp cm aku mentioned td, mak aku moody so, xbrani nk minta mcm2.. huhu..

lps tngok cite skrip 7707 pn mak aku x ok sgt.. cmne ni.. hati mkin resah gelisah.. xpe2.. mayb lps mkn dia ok kot. sbb mommy pnah ckp yg dia teringin nk mkn mee sizzling, aku order la mee tu. satu jer pn. tp bru mkn sikit, dia ckp xlalu lak. xbest. dia g bli nasi cmpur. aku r kna abiskan mee tu w/pn sbenarnye mmg aku xske sizzling2 ni. tp yg sadisnyer, mak aku mkn ckit jer nasi n sruh aku abiskn nasi tu. huhu.. tpaksalah mkn nasi lauk sotong yg pedas tahap gaban tu.. pedasss!! bila mommy moody, selalunyer aku ni jd pak turut jer r. takut woo..

pastu ajak mommy solat.. solat ni mampu tenangkan fikiran.. moga2 xmoody da.. lps solat, bru la ok sikit. da blh la nk ajak g tngok2 kasut n sbgnyer.. huh! bile blik ruma lak tiba2 jd smangat. siap sruh ayah aku sembelih ayam n dia dgn semangatnyer msk rendang ayam kampung tu.. adeii.. ape punya angin la.. xfhm aku!! err.. tp mlm ni along lak yg moody sbb p.cik aku sorang tu.. huhu.. ape la nasib aku ni..

skian drpd aku,
mangsa..

Friday, July 24, 2009

Happy Birthday..

24 JUly 2009

Assalamualaikum..

Hari ni mmg sgt letih.. Keluar g mid td. awl pg da tercogok kat mid. kedai2 pn bnyak xbuka lg. adeii.. ayahanda kesayangan la yg hantar awal2 pg ni. Layan je la ayah aku sorang ni. sbb layanlah aku cm ntah pape pg td, muka blur2 duk kat mid ni tnggu awa sampai. awa lak tpaksa dtg lambat sbb terlepas bas. aisehh.. da penat m'baca buku yg aku bwk, aku pk2, adlah lebih b'faedah kalau aku mngisi ms yg free ini dgn sesuatu yg best. so, aku decide nk tngok wayang. ye. mmg aku tngok movie. cite Harry Potter. sorang2. xberteman pn.. huhu.. sadis betul. ni la 1st time tngok movie sorang2.. ha.. ni je nk citer utk entry kali ni.. hehe..


w/pn tngok movie sorang2 n penat, aku masih lg ceria2 k.. snyum ikhlas ni.. xbmuka2.. nmpak comel dan penuh keyakinan kn.. haktuih! geli ketiak aku ni dgr pujian dr diri aku sndri ni. pdhal gmbor ni dlm wash room or toilet jer ni.. adeii.. bile r aku ni xkn jd budak yg perasan lg? bile2??!! please tell me now!!

anyway b4 lupa.. asyik merapu jer, terus trlupa tujuan asal yg suci murni ini. bdasarkan tajuk entry ni: HAPPY BIRTHDAY. sy nk tujukan ucapan khas bt kekanda tercinta (kekanda ketiga) iaitu Syuzana Bt Mahd Ata w/pn sy tau dia ni xpernah kisah pn psal dunia online ni w/pn dia ni bekas cikgu komputer. w/pn dia da xonline, sy ttp nk ucap sesuatu kat blog ni dgn niat utk mengglemerkn diri dia di sini. hahaha.. ni ucapannyer:

"Kak Ena, selamat hari lahir. you're a great sister and i feel very happy that i've u. emm. sorry i didn't buy a present but i promise i'll give something for u next month maybe? err.. actually i'm not really sure bout that. hahaha.. but sis, the most important is i really love you!!"


k.ena n baby aqil ms kat melaka..aiseh.. geram tul dgn baby kecik tu..


k.ena, baby aqil dgn aku yg comel.. eh2.. silap2.. baby aqil yg comel bkn aku.. huhu..


kakak aku yg agak tembam ckit drpd aku.. aisehh.. pesal la dak kecik 2 org ni ada gak kat cni.. senyum2, nk kna cium?? adeii.. geram2 nyer kat 2 makhluk kecil ini! rs cm nk cubit2, tarik2 pipi dan cium2 smpai diaorg nangis.. hahhaha.. syg dak2 3 org ni!!

pssstt.. sok nk g klcc. along ada bengkel kat petrosains smpai kul 4 tp aku saje nk nyibuk sm, konon2 jd bodyguard along la tp cm xblh join skali jer ms bengkel tu kn2?.. huhu.. sok keseorangan lg la nmpaknyer. tpaksa la m'buat aktivt sendri2..

Thursday, July 23, 2009

TAG drpd Anak Laut..

24th JuLy

Mlm ni dpt tag drpd anak laut.. terima kasih bebanyak.. hehe.. anak laut, ni sy cuba jwb dgn sjujurnya..

1. Bekas kekasih sy adalah:
  • Ahmad Khairul Nazreen. Dah kembali ke rahmatullah 5 thn yg lps.. Al-Fatihah bt arwah dan semua muslimin dan muslimat yg telah kembali kpdNya.. semoga roh mereka dicucuri rahmat.. InsyaAllah..
2. Sy sedang mendengar:
  • lagu apa artinya cinta.. xtau la knape suka dgr lgu ni.. huhu..
3. Mungkin saya patut:
  • belajar dan terus belajar smpai sy tua.. hoho..
4. Saya suka:
  • bnyak benda yg sy suka.. err.. kna snarai gak ke? k la, sy snaraikan 5 prkara yg sy ske ek => buku, senyum, kacau smua ahli kluarga sy ketika sy bosan, cycling bsama kwn2 kat bkt cerakah smpai kaki kejang (klau kaki xkejang, xbest), baby (sbb sgt sweet!), giraffe (sbb sgt sweet gak!), Harun Yahya, Cameron Highlands (xtau nape ske.. sbb tiap2 ari blh mkn strawberry kot. haha.), cactus (sbb cantik w/pn bduri), kampung (sbb sgt tenang, blh mandi air telaga!).. alamak! ini da lbih drpd 5 ni. tu la.. kn sy da kata bnyak benda yg sy ske.. skrang da percaya??
5. Sahabat-sahabat baik saya:
  • Ramai.. Yg pertama semestinya kakak2 sy (kwn baik ms kat rumah), Awatif Samat (kwn baik yg sengal cz sy pn sengal..), Naz, Ain, Shima, kwn2 ms skolah rendah dlu, kwn2 ms skolah menengah, kwn2 ms kat uitm k.pilah, kwn2 ms kat uitm jln Othman, kwn2 ms prac, kwn2 bloggers dan semua yg jd kwn sy.. tanpa kwn, hidup jd sunyi.. huhu..
6. Saya tak faham:
  • Bnyak benda yg sy tak faham. slh satu=> knapa masih ada ibu bapa yg xmampu mndorong anak2 utk berjaya dlm hidup.. kenapa mereka mngatakan anak2 mereka tidak mempunyai harapan utk berjaya? kenapa mereka tidak ambil berat tentang urusan sekolah ank2 mereka?.. dan kdg2 juga sy xfhm knapa kdg2 sy mudah rs bersalah. huhu.. tensen2!!
7. Saya kehilangan:
  • Bnyak.. antaranya: atuk2 sy, nenek2 sy, kakak sy, spupu sy, guru ksayangan sy, kwn2 sy } da tiada di dunia ni lg. slain tu, hp bru sy (kna curik kat pet world ms sibuk2 pilih balang ikan! huhu..), camera baru sy (kna curik gak ms cycling kat bkt crakah), Gebu (kucing ksayangan sy yg sgt gebu. mak bg org.. huhu. sdih btul).
8. Ramai yg kata:
  • Saya ni dependent and introvert person (smpai slalu kna buli.. huhu..). tp itu dlu. skarang sy da xmcm tu lg k.. klau berani, cubalah buli sy.. hahaha.. (xblh blah btul)
9. Cinta itu adalah:
  • kasih sayang yg berlandaskan hukumNya yg ditambah perisa dgn kepercayaan, kejujuran, sikap give and take dll. cinta sifatnya sgt universal. bkn hanya setakat kpd bf or gf shj yer..
10. Di suatu tempat, seseorang sdg:
  • Berfikir!
11. Saya akn cuba:
  • Berusaha menjadi anak yg mndengar kata, mnjadi adik yg baik, m'jadi kwn yg benar2 kwn, mjadi guru yg bertanggungjawab (aiceh.. smangat utk mnggu dpn. yeay! jd guru ganti.), dan sy juga akn cuba utk smbung belajar shingga ke peringkat master!
12. Ayat SELAMANYA mbawa maksud:
  • smpai bila2.. smpai hujung nyawa sy..
13. Telefon bimbit sy:
  • yg murah jer. serik dah..
14. Bila sy terjaga dari tidur:
  • tengok jam. mn tau kot2 da tlepas waktu.. huhu.. xpn sy akan raba pipi sy, kot2 ada air liur basi mleleh smpai ke pipi.. hahaha..
15. Saya plg meluat bila:
  • ada org kaya yg berlagak giler dan jijik nk g rumah2 org kat kampung tu (mmg xske sgt!) , org yg lari2 dan bt muka mcm geli bila ada kanak2 istimewa dtg dekat (mcm bgus jer) dan sesiapa yg xmesra alam..
16. Pesta/ parti adlh:
  • Membazir..
17. Haiwan yg paling comel yg pernah saya temui ialah:
  • Bnyak sgt haiwan yg comel dlm dunia ni.. huhu.. antaranya kucing (tiap2 hari jmpa kat belakang rumah), gold fish (tiap2 ari gak jmpa kat dlm akuarium kecik sy), zirafah: jumpa kat zoo negara..
18. Peringkat umur yg plg mnyeronokkan bg sy adalah:
  • Baby.. sbb klau nk g mn2, ada jer org dukungkn.. Huwargh!!
19. Hari ini:
  • Hari Khamis mlm jumaat..
20. Mlm ini saya akan:
  • start online pd jam 9.3o mlm, blog walking, bc buku cerita ms zaman skolah dulu jap: 7 stories. pastu tido..
21. Esok sy akan:
  • pergi mid valley dgn awatif bt samat. bli brg2 terutamanya pen merah utk bekaln jd cikgu nnti.. hehe.. smangat kn sy ni..
22. Saya betul2 inginkan:
  • proposal sy diterima, dan semua impian saya tercapai..
23. Ketika saya lihat wajah saya di hadapan cermin pagi ini:
  • Oh tidak! ada seketul jerawat besar telah bmaustatin di dahi sy! haha..
24. Pusat membeli belah/ arked permainan:
  • arked permainan, anak-anak sdare sy ske sgt. pusat mbeli-belah lak, bonda n kakak2 ske..
25. Makanan barat atau jepun:
  • sy mkn sushi udang n ketam. yg len xske. tempura. western food: plg ske spagetti bolognese yg kak ena masak!
26. Bilik terang or gelap:
  • bila bc buku and online, kna terang. klau nk tido, kna gelap.
27. Makanan segera adalah:
  • Makanan utk org yg mls dan kopak mcm sy ni.. haha.. tp sgt la x berkhasiat!
28. Ayat terakhir yg anda katakan kepada seseorang:
  • ok friend. i'll text u then..
29. Siapa yang anda mahu tag?
  • semua follower sy yg masih xdpt tag ni.. blh x?? klau xblh xpe.. huhu..