FITRAH's Followers

Saturday, December 19, 2009

Propaganda lelaki2 itu

19 Disember 2009

mood: unexplainable.. haha..
tgn kiri still sakit tp sy masih happy..

beberapa hari ni, topik perbualan sy n kwn2 sumer berkisar tentang lelaki..
tentang mcm2 perangai lelaki: yg unpredictable, kedekut, poyo, xsetia, sombong, prejudice n sbgnya (oho.. jgn slh sangka.. sy bkn cop perangai ni kat semua lelaki di luar sn. anda xterlibat. hanya ada certain lelaki yg sy kenal shj yg terlbat n lelaki2 itu yg sy n kwn2 sembang2kn. hehe.. please don't sue me k..)

ok.. pasal lelaki pertama. ni kenalan kwn sy. lulusan Oxford university.- civil engineering mayb. konon2 tgh m'cari jodoh sekarang ni, buka fb sbb nk cari kenalan tp hakikatnya perlu ke ada diskriminasi dlm berkawan? yg cantik dpandang, yg biasa dipulau. mcm hensem sgt. hensem kucing sy lg. eh2.. kucing sy betina r. Tetiba rs naik menyampah sbb mcm bagus jer kn. bangga sgt lak tu ada notebook apple. stakat apple tu, blonggok-longgok ada dlm peti ais mak sy tu. ckp je nk apple pe.. fuji? red delicious? macintosh? semua ada.. hahahahoho.. ->evil laugh sikit!) emmm cian kat kwn sy sbb kenal dgn dia. xpe2.. lps ni kita boikot dia k.

lelaki ke-2.. konon bersumpah setia. abis 1 dunia d canang, dialah yg paling setia. alih2 pasang dua. aiseh.. punyalah bebel kat sy yg perempuan ni xsetia (ni sbb gf dia tnggalkan dia without a reason). sy ni mula la bengang sbb sy tau apa yg da berlaku. blh tlg x, ms dia kwn dgn sy (we were best friends), dia blh terima ex-gf dia senyap2. ms dia bercinta dgn gf dia tu, dlm ms yg sm dia m'gatal dgn sy. cm2 ke setia? ok. mujur iman sy masih kuat. haha.. sound little bit scary kn. mjur sy tetap dgn prinsip sy~ sy hanya akan menerima seorg lelaki krn sy benar2 ikhlas menerimanya bkn krn kpentingan tertentu dan sy percaya kpd kesabaran. (kasik bold n colour sikit). aicehwah.. bravo zaira! bravo! hoho.. for the 1st time sy jd puitis n jiwang.

lelaki ke-3..

prinsip setia masih lg jd juara. masih jd propaganda di medan cinta.
tp realitinya tidak seindah direncana..


seorg lelaki ni. seusia sy. 3 thn kononnya menunggu sy. kononnya hanya sy di mata. sanggup tunggu hingga hujung nyawa. tp tu hanya kata2. sgt manis bila berbicara tp hakikatya dongengan semata. dlm proses pujuk rayu, 2 bln kemudian tup2 dia nk bertunang. maknanya dlm memujuk rayu tu, da ada org lain bertakhta di hati. sy ketawa sendiri. dgn selamba, sy pergi juga ke majlis tunang dia. terima kasih la dlm misi menggoyah perasaan sy. mujur sy xtersungkur! ~ krn sy percaya cinta berlandaskan belas kasihan xkan ke mana.

lelaki ke-4
hurmm.. what would i say about this man ha? mls nk cerita tp rs mcm nk cerita.
sikap mmg agak teruk. tp masih blh dterima lg. dia kena belajar yg bkn dia seorg jer yg hidup dlm dunia ni. ada bnyak lg benda penting dlm dunia ni n tlg jgn perasan. ohoo.. melampau sgt ke statement sy ni? ok. stop!

conclusion..

selagi kita bernama manusia, selagi tu kita xkn lepas dr bt kesilapan. kesempurnaan bkn milik kita. sy pn xsempurna. ada seorg lelaki tu ckp sy ni xmatang lg sbbnye sy xsuka lelaki yg cemburu n suka kongkong hidup sy. haha.. mcm kelakar je alasan dia tu. tp xpe.. tq sbb luahkn hal tu kpd sy. sbb sikap2 lelaki di atas, sy perlu berwaspada.. aiceh2. tp sy juga xdpt lari dr fitrah kejadian manusia, yg mengharapkn mawaddah wa rahmah.. cuma Allah ya A'lim.. cuma ms blm m'izinkn. sy sygkn privacy hidup sy tp sy perlukn inspirasi sy! hehe.. jd, bdiam itu lbih baik.. single itu bahagia.. (*bt ms ni la)..ekeke..


note:
sy confuse nape sy nk cite pasal hal ni ari ni.
maybe sbb semuanya dlm dilema. sbb sy perlu jd kuat utk kwn2 sy. kwn2 yg masih mempertikaikn soal jodoh. bkn mempertikaikn tp mencari. emm susah btl nk explain. sy perlu kembalikn keyakinan mereka bhw jodoh mereka da ditetapkn cuma masanya blm tiba. oh.. pening2.. yg pastinya sy ttp yakin dgn ketetapan Allah dan sy tetap akn bersabar. tiada siapa yg akn dpt gugat keyakinan sy. ehehe.. i'm serious okies. berjayakh sy dlm misi sy utk mngembalikn keyakinan kwn sy?

~dan betapa susahnya utk membuat mereka yakin juga.

9 comments:

mamai said...

mana lelaki yang kelima dan terakhir...kita sudah sempurna tapi tak pandai mengunakan kesempurnaan itu

zaira fitrah said...

xada lg lelaki yg ke-5..
sy suka apa yg en. mamai comment. ye, kita yg sbenarnya tak pandai menggunakn kesempurnaan tu. lps ni, sy akn gunakn! haha.. operasi bermula!

BuLaN iTu aKu said...

itulah lelaki.. 1001 perangai..
tapi perempuan juga tak kurangnya...
hehehehehe
salam perkenalan

zaira fitrah said...

ye sy stuju tu! hehe..
salam perkenalan juga kpd kamu bulan..

NOR AIN said...

wohooo~ sesungguhnya sempurna yang mutlak itu hanyalah milik Allah swt. Kita sekadar hambanya saja dan tak salah untuk mencari kesempurnaan. am i rite? saya yakin. dipenghujung kesabaran pasti ada kemanisan. peace!

zaira fitrah said...

ain.. ain.. mai pn cni na..
yes.. hanya DIA yg sempurna and yes di sebalik kesabaran pasti ada kemanisan. that what i'm doing now. oho.. sbr sebahagian drpd iman. :)
oho.. sy mmg seorg yg penyabar. aiceh! :P

cikgupj said...

OHho...pasal lelaki, mai sini tanya cpj yang expert mengenai lelaki...kihkihkih, hanya lelaki yang benar-benar tahu tentang lelaki (kunun).Tu sebab sekarang ramai lelaki suka kat sama lelaki-apa ke jadah.Jadi maksudnya; hati-hati pasal lelaki sebab yang suami boleh jadi'suami' dan yang suami juga boleh jadi 'isteri'.Tapi jangan takut, wanita yang baik adalah untuk lelaki yang baik juga, ikut saja syariat/perintah Allah, semua akan selamat.

zaira fitrah said...

wah cpj.. hebat na.. hehe..
takutnye klau dpt yg spesis ske kaum sjenis ni. nmpak macho je tp.. jeng3.. haha..
ye btl tu cpj.. wanita yg baik utk lelaki yg bk n lelaki yg bk utk wanita yg bk. insyaAllah.. utk teman2 semua sama2 la doa sy dpt jodoh yg baik. amiin. hehe.. sy doa utk anda juga tau..

~PakKaramu~ said...

Kembali mengunjungi anda