FITRAH's Followers

Monday, July 20, 2009

Tawaran Terhangat Dari Kakak Tercinta!!

20th July 09

Pg td dpt phone call drpd kak ela..
dia ckp ada tawaran kerja best utk aku..
ari isnin mnggu dpn blh start keje..
eiii.. keje pe lak nih?
setahu aku, kakak aku tu sruh aku jd driver anak dia tgh bln 8 nnti..
eiii.. pe hal lak kna start tugas awal lak ni??
aisehh.. aku blm expert lg bwk keta manual ni..

"adik, r u there?"
err.. rupa2nyer t'berangan jauh lak aku..
cian kak ela ckp sorang diri kat talian 1 lg tu..
"i'm here.. so, what's the job, ela?" ceh.. t'ckp omputih lak..
"jd cikgu ganti kat sekolah ni ha.. bla.. bla.."
"ha? cikgu???" adeii.. bru smalam buat entry pasal cikgu. hari ni da dpt tawaran jd cikgu ganti. masin ek mulut ekau encik aku bukan ber_uwang. encik naz pn sm ek.. smalam ada sruh2 aku jd cikgu.. aisehmann.. apesal r masin mulut korang ni? korang mkn asam masin terlebih sgt ke ni?
"adik! day dreaming jer!!" skali kna sergah dgn kakak aku lg daa.. bengang r tu bebel sorang2..
"ala.. let me discuss with mom 1st k." iye.. pandangan mak sgt penting dlm hidup aku ni!

*******
da discuss dgn bonda! 5 minit jer pn.. so, kol kakak smula.
"ela, jadi!"
"good girl. good girl. bwk sijil2 yg bkenaan k. bwk bju kurung bnyak sikit. bwk kasut sarung. bla..bla n bla lg.." ish.. layan aku cm aku ni dak kecik jer.. huh!

di entry ni, aku nk umumkan yg next week aku jd cikgu!! yeay!! cikgu sains lak tu.. pergh!! cmne nk ngajor ni? kna speaking omputih la ek? boleh ke aku ni? xpe2.. tnangkn diri. kakak2 aku kn cikgu sains gak, nnti klau xtau pape, blh tnya diaorg kn2?.. adeiii.. tmpat aku ngajor nnti bkn kat kawasan bandar k. kat kawasan kg pedalaman!! diulangi lg, kat kawsan pedalaman! bngunan skolah pn bdinding kayu.. ada 1 bngunan jer.. xpe2.. tanpa cabaran, hidup xla colourful kn2? anak murid sekalian, tnggu cikgu leha dtg ek.. hahahaha..


adei.. dak gedik ni ke yg nk jd cikgu tu?



xpercaya? lihat r gmbar ni lak.. ni bru lps mngajar anak2 yatim, slh 1 program persatuan pelajar med lab.. aku handle 2 org ank murid jer ms ni.. huhu..err... nmpak ayu x? hahhaaha..


bile pkai baju kurung, nmpak r ckit rupa dak baik2 kan2? utk makluman, aku ske pkai bju kurung xde corak, tdung lak kna corak.. hahaha.. pe r motip ckp psal bju krung ni? bknnyer korang nk tlg blikan pn..huh!

psssttt: bonda kata, nk jd cikgu ni bkn kerana nk kejar gaji semata2. matlamat utama ialah utk didik anak bangsa dgn spenuh jiwa!! mnjadi kwn, jd penjaga di sekolah, jd motivator dan perlu m'jadi pendidik yg bkn mndidik dgn hanya bergantung kpd apa yang ditulis di dlm buku shj. we need to guide them, motivate them.. niat kerana Allah s.w.t. Fisabilillah~ InsyaAllah..

16 comments:

mamai said...

selamat menjadi cikgu...........
jangan lak kau buli bebudak tu yer atau kau menangis bila kena uli dengan bebudak ahaks

zaira fitrah said...

trima kasih, mamai!!
sy rs cm dak2 tu yg akan buli sy tp sy cuba xnangis sbb sy kuat. sy kuat sbb sy mkn scott emulsion.. hahaha.. err.. sy dak baik, mn pernah buli2 org nih.. aicehceh.. ye r sgt.. meh tgk muka skit.. alahai.. comelnyer.. hahahha..

cpj said...

tak sangka pulak suka nak jadi cikgu!..kalau suka memang baguslah.Guru kerjaya paling sesuai untuk wanita berjiwa ibu!...kihkihkih...Tahniah,tahniah!...

anaklaut said...

selamat jadi cikgu...

jadi cikgu sains? samalah kita, anaklaut pun cikgu sains gak kat sekolah..

tq sudi singgah.anaklaut.

p/s:

jangan memendam rasa, apa yg bila berkenan dengan seseorang tu..luahkan saja..:))

zaira fitrah said...

cikgu pj..
sy suka gak jd cikgu.. tp rs mcm nk buat variasi sikit kat family ni. haha.. actually sy lebih suka kerja lab.. hehe.. kaji2 kahak, urine, stool, drh, air tulang blakang n len2 lg.. pastu blh la sy bt ujian utk dri sy sendiri.. w/pn berisiko n kerja xtentu ms, tp rs best sgt2!!

zaira fitrah said...

anak laut..
terima kasih..
nnti blh la bkongsi pndangan pasal sains yer..

anaklaut said...

salam..zaira fitrah,

terima kasih singgah..

bagi masa pada si dia..sibuk dengan kerja?
nak kumpul duit tu..nak wat belanja kenduri nanti.:))

p/s: boleh..apa salahnya..:)

aisha said...

waahh besnye!! gud luck tau zaira. bes gak jd cikgu ni. bc blog cikgu2 lain de je bnde nk cite ari2. murid sume stok sengal wawawa...

jgn garang2 ngan ank murid..nnti meroyan lak dierg huhu chaiyok2!!

ber_uwang said...

aah kan saya dah kata cik gu leha... oop salah bukan leha.. pas ni belanja mekdi la

awatif samat said...

hehe....muka awk ni mmg sesuai jd cikgu...ingt x dlu kt brdua g kdai bli ikan...pakcik kdai tu kta awk cikgu...haha...pape pn...keje leklok...dlu kt pnah ckp xske jd cikgu.last2 kt kene praktikal kat skolah rendah....huhu...first day mmg mcm xde prasaan, tp lma2 syok gak praktikal kat skolah.yg beznye,dak2 tu pggl kt cikgu...aiceh,rsa mcm dhormati plak..hihi.pape pn,dpt gaji jgn lupa blanja kenny roger roaster..bubye syg....

zaira fitrah said...

anak laut..
trima kasih singgah lg..
adeii.. smalam bru msg dgn kwn dia.. kwn dia ckp, dia sgt gile kerja n pemalu.. sy rs maybe ada something wrong kat otak dia tu.. huhu.. gile la dia tu.. mls nk pk da.. hahaha..

zaira fitrah said...

salam aisha..
trima kasih dtg ke blog katak pucuk pisang ni.. hahaha..
murid2 tu ingat diaorg je yg blh jd sengal ek.. mn aci ank murid jer sngal. tngok la ek, kali ni cikgu zaira pn nk jd sengal sm. Huh! hahaha..

zaira fitrah said...

ber_uwang..
blh je blanja mekdi.. Alamak! aiseh... bru tringat.. sy boikot mekdi la.. hahaha..

zaira fitrah said...

awa! luv n miss u! da lm awk xjenguk blog sy ek.. huhu.. sedey tau.. hehe.. ermm.. ingat lg pristiwa tu. xtau nk jwb cmne kat p.cik tu. i ni student lg u.. haha.. erm, dlm kelas pn diorg asyik pnggil sy cikgu smpai lecturer sume pelik. terutama ms dlm kelas en. wan la. adeii.. bt malu jek..
awa.. bile2 nnti kte jmpa, kte g la kenny rogers. jmpa bln 10 pn orait gak. tp ms tu awk r kna blanja sy.. hehe.. jgn bt2 xfhm k..

cpj said...

ok gak tu cikgu zaira...jadi guru sains leh gak wat kajian kat lab tu, tapi len sikitlah bentuk dan benda yang di kajinyakan? camnapun yang penting leh gak kerja kat lab...syukurlah tu...
minat politik tak? kalau ada sikit minat jemputlah beri komen kat n3 politik terkini cpj...selamat datang!...

Anonymous said...

hehe...pndai ye awk....asal bln 10 je msti mntk mcm2...pttnye awk la kene blanja kt sb awk da brkerjaya...kt ni student lg tau...tgk,krus kring plak tu...huhu....