FITRAH's Followers

Wednesday, July 08, 2009

jln2 mkn durian..


8 Jula july bintang 3..

ni nk m'update blog dgn srius nyer.. bt smentara nk ktepikan rs mls yg sibuk2 camping di ati aku ni.. skejap je b'smangat ni.. huh!!
ahad lps aku n parents tcinta travel ke phg.. aiceh.. travel.. mcm best jer bunyinyer.. pdhal g pahang tu sbb g kenduri kawin~ ni agenda yg aku xbrape nk ske.. cm xfhm bonda n ayahanda yg cumil tu, sumer jmputan kawin nk g.. xkira la kat mn2 pn. aku ni smestinye la diusung sm.. lomah sendi2 ni bile ujung mnggu mjelma.. 'mommy, this weekend ada kenduri lg x???' huhu.. sadis2..

ok2.. smpai kat phg g ambik kekanda tcinta dulu. brother-in-law ksayangan sibuk jual ikan.. aicet.. bz nmpak abg ipar.. pocket money lbih ckit ek bln ni.. huawawa.. lps ambik ela, tnggu along lak..

arghh.. mfokus kn dri!.... ni knduri spupu kwn baik aku actually. tp kluarga spupu dia tu best pren bonda n ayahanda aku yg cumil ni.. ni nk kecoh2.. muka pngantin tu 85% srupa dgn muka arwah sudirman. gila ler.. mn r dia kutip gene sudirman 2.. eh2 bkn ke ada org kata ada 7 org muka sm di dunia yg fana ini?? ye.. ye.. saper yg muka sm aku sila angkat kaki!!

********
nk kecoh2 lg.. lps g knduri, kteorg g ruma kengkawan n sdare mare bonda n ayahanda.. ni la part yg plg bezz giler!! stiap ruma yg aku pergi mesti jamu durian, manggis n rambutan!! giler excited.. sronok2.. utk makluman, skrang ni musim buah kat phg.. cm bese aku n family ske bt muka xmalu.. silalah bc dialog d bwah:

p.cik tuan ruma: yam (bkn nm sbenar. identiti sbenar tpaksa dirahsiakn takut korang serbu rumah diorg lak.. hahaha..) yam, gi ambik durian2 kat dapur tu lg, abg nk belah durian bg diorg ni mkn puas2..
kteorg (jwb srentak): toksah la pak cik. da bnyak sgt ni.. (muka konon2 tsipu2 malu)
p.cik tuan ruma yg ensem (klau xbg durian, xensem.. huhu.. kjam gle): ish.. mkn la lg.. bnyak ni..
ayahanda yg control macho: ish xyah la belah buah durian 2 lg. diaorg da knyang ni. klau nk bg gak, toksah belah, nnti kteorg angkut masuk dlm keta je. smpai ruma nnti kteorg belah sndiri.. (perghh.. gile slamba punya ayat!)
kteorg: btul2.. (anguk2 cm brung blatuk yg xtau malu..)
p.cik tuan ruma pn layan jer la sbb agaknyer dia da sdia maklum dgn kteorg yg ntah pape ni.. huhu.. cian p.cik.. mjur p.cik bez pren ayahanda n bonda kn.. klau x, msti p.cik karate-do kteorg kn sbb abiskn durian p.cik kn... p.cik, p.cik bbtul2 ensem ari tu!! hehe..

**********
ari 2 je nk dkat 10 buah rumah kteorg bt lawatan mngejut.. blik da mlm.. kna singgah ruma ela dlu cz kna antar dia n fahim blik. kanak2 riang ribena yg sramai 3 org tu da rebut2 naik keta ayah aku. tp ms on da way blik ruma ela, sorang jer naik keta ayah aku n aku tpaksa drive ganti ayah aku cz ayah aku mngalami msalah silau~ nk pkai spec itam rs cm lg bhaya jer aku rs... err?? drive keta ayh aku yg aku lemah ni. aku ni bkn ler teror bnor drive manual. da stahun lbih xbwk keta manual. skali kna bwk, mcm org jakun jer.. aku tau, dlm ati msti diaorg doa tahap extremenyer.. hahaha.. sori ler mommy..

smpai ruma, toksah cite la.. sume dok perli aku. ank sdare aku yg bnama farid mifzal 2 pn sibuk.. ada ke patut dia ckp cmni kat aku.."blik ruma opah nnti, m.su xpyah bwk keta. huh! ntah pape m.su bwk. m.su ni mcm xtau drive jer!" ayahanda lak:"m.su ni org kaya.. tau bwk auto jer. manual mn nk pandang.." chittt!! geramnyer aku mndengar sume itu. sumer itu dusta smata2!!

p/s: gmbar ori xde.. aku takut korang tliur so, dgn btimbang rs nyer aku xltak gmbar yg bez2 tu.. haha..
p/s lg 1: sok aku nk gi ruma kakak aku yg tcinta.. dia da bsing2 sruh adk dia yg cumil ni dtg.. aa.. nk g mkn trifle butter cake + laksa.. mau ikut?? jom2 serbu ruma kakak aku.. ok la.. cau cin cau..

10 comments:

cikgupj said...

Durian ni memang enak tapi jangan mkn banyak nanti panazzzz!...kata orang, petua makan durian ialah, selepas makan, minum air menggunakan kulit durian itu...supaya perut dan badan tak meragam...betul tidak tak taulah...

anaklaut said...

jika durian ada lebih leh bagi kat anaklaut..anaklaut tak pe panas..hehehee

mamai said...

durian lagi ker aku rasa last week punya bau durian macam ada lagi dalam keta aku

kelambuharimau said...

kalu nak petua tak nak kasi badan panas makan durian saya boleh kasi

Muhd Suhaily said...

Sedapnya makan durian..salah satu kegemaran...

zaira fitrah said...

salam cikgu pj..
btul2 petua itu.. ada kesahihannya bak kata along sy. tp sy xmcuba pn. mak sy larang sbb takut dgn pangsa2 durian tu sy telan skali.. haha.. just joking, cikgu pj.. cikgu, jom r kte bt klas pj skrang ni.. lari stempat orait gak ni.. yeah2!!

zaira fitrah said...

anak laut..
sy mmg nk bg anak laut tp sy xtau alamat ank laut so, xblh la sy nak pos kn durian tu..

pssttt.. blh ke pos durian? hehehe..

zaira fitrah said...

mamai.. msti la durian lg.. tgh musim durian ni.. xbez la ms musim durian ni nk cite psal strawberi..hekhek..

zaira fitrah said...

mak aiii.. kelambu harimau antar komen kat aku.. giler seram aku skrang ni.. ada petua xmau pnas badan la.. err.. cm misteri jer.. biar btul ni..

zaira fitrah said...

salam mohd suhaily..
peberet u, peberet i gak la klau cm2.. aicehceh.. hehe..