FITRAH's Followers

Monday, June 06, 2011

cuti-cuti sandakan part 2

Hari kedua di Sandakan (Ahad). 9 pg dah naik bot dari rumah Ram ke jeti bandar. Dr situ, naik kereta pak cik Ram ke Sepilok.
11 am: sampai di sepilok. Plan berubah bila akak di kaunter kata orang utan dah diberi mkn. kalau nk masuk pn, sia2 je. So kteorang pergi ke Rainforest Discovery Centre. RM5 je utk entry fee. Yang kelakarnya, kteorang tersalah track. Dgn pakaian casual, berhandbag, rasanya tersangatlah tak sesuai. Ni lah pertama kali bt kerja mcm tu. Warga kat dlm hutan tu pun rsnya naik menyampah tengok kteorang yg bergaya tak kena tempat.. dah la lalu track yg berselut n agak jauh. sampai kasut pak cik Ram terputus tali. kesian betul. terpaksa la berkaki ayam. muka2 masing dah selebet je. yang kelakar, masing-masing excited bila jumpa jln keluar. siap lari-lari lg. OMG.. childish ke kami?
12.30: solat Qasar dan Jamak di RDC.





2pm: beli tiket masuk sepilok. Rm5 per entry. Murah kn..





sepilok..

4.00 pm bertolak ke Agnes Keith House. Hujan lebat.. Bayar Rm2 je kot. Bese2 je tempat ni. tak blh nk tangkap gambar pn kat dlm rumah agnes tu. Anyway, ada hati jugak nk ada rumah mcm tu esp bilik tidur n bilik kerja yg besar tu. suka!!



Banyak lagi nak pergi sebenarnya tp hujan lebat dan hari makin gelap. kena kejar bot nk ke kg Tanjung Aru lg. Bermakna 3 tempat je yg kami sempat pergi.

Aktiviti malam hari: sembang2 dgn keluarga Ram selepas mkn malam. aktiviti meng'klim' karipap, mencanai karipap. Dengan semangat sy offer diri nk mencanai adunan karipap tu. bkn pe, kesian kat mak ram. dia kn tak blh bt kerja berat lps kena breast cancer.
Sy ambik posisi dengan yakin dan di saat sy mula menggelek adunan tu dgn kayu uli, semua yg lain dah terkekek2 ketawa esp Mak si ram.. tak faham betul. ok pe.. bnyak je adunan berjaya sy leperkan dgn kayu uli tu w/pn meja kecik mak ram tu rs mcm nk runtuh sy kerjakan. :p





P/s: video yg sy suka.. comel sungguh orang2 utan itu.. ;)

video

p/s: to be continued...

No comments: