FITRAH's Followers

Friday, August 12, 2011

Bertukar langit dan tanah

Alhamdulillah.. dah 5 hari kat Selangor ni. Sabah dah jauh, dah jadi sebahagian daripada kenangan. Dah balik rumah ni, kehidupan dah kembali macam biasa, macam sebelum pergi Sabah. Kat sini bangun2 pg dah melayan si kecil Umairah Aqilla. Umairah Aqilla ni mak baru jg. Baru 2 minggu kot. Abah sbenarnya tak suka mak jg baby, susah nk ke mn2. Tp sy suka. dua lawan 1, yg 1 msti kalahnyer.. hik3..



Umairah Aqilla mcm perawat rs rindu sy pd Sabah. ptg2 lak sy tlg mak buat kuih utk berbuka. Bila sibuk, tak ada la nk ingat sgt. sy mengaku, sy rs rindu pada Sabah. Rindu kat rumah sewa, m.cik sebelah rumah n mcm2 lg. Ni sindrom biasa n wajib sy rs bg setiap perjalanan sy.




Hari ni sekali lg sy akan bebel pjg2 mcm post yg sblm ni. Hari ni sy tak jaga Aqilla, hanya duduk bersantai kat rumah Awa sorang2. Semalam keluar dgn Awa dr pg smpai ke ptg. Mentang2 dia puasa, membuli sy je kerjanya. Nak tak nak, kena jd driver dia. ke Shah Alam la, ke Kelana Jaya pulak lps tu n akhir sekali ke Jusco Bukit Tinggi, Klang (atas pmintaan sy. padahal kat belakang rumah ada je Jusco Cheras Selatan). Sampai rumah sewa awa, kena masak utk minah tu pulak. anything for u, awa.. huhu..


....................




Dah lama sy tak online. Kalau buka fb pn tak ada apa yg menarik. Nk tulis blog kadang2 rs malas. Lagipun, untuk sebulan ni sy plan nak fokus pada manuskrip sy. Drpd tulis panjang berjela kat blog, lebih baik sy tulis panjang berjela manuskrip sy. Tp kdg2 mood malas sampai, ketandusan idea n di masa tu la sy terasa nak buat perjalanan solo tp nk ke mana? Alih2 kat sini la sy, kat rumah Awa. Duk sorang2, cari ilham utk proposal baru. proposal yg patut hantar mnggu ni tp mcm xdpt hantar. Sy ada masa beberapa jam lg utk merangka proposal yg terbaik.




.............................




Kadang-kadang menyendiri tu best jugak. Tp sy dah janji dengan Vel utk cuba menyibukkan diri n mencari kawan seramai yg mungkin. Vel kata sy dah bnyak rugikan masa sy. ye ke? sy tak sedar pn.. Anyway, sy akan cuba meng'aktifkn diri sy dalam kelab SALAM n rs mcm nak daftar diri masuk Malaysian Nature Society. Tp next semester sy kena mula fikir pasal final year project. Mesti bz kn. Kalau memerlukan fresh specimen, sy nk try apply kat HTAR la.




..........................




Sy beritahu mak, ada 1 benda yang sy teringin nk beli dlm tahun ni atau tahun dpn. Sy suruh mak teka n mak ckp kereta. kereta? err.. tu lambat lg. kena kumpul dt bnyak2 dulu sblm dpt beli kereta idaman. yg sebenarnya sy teringin nak beli kamera DSLR nikon D5100. Mak: habis tu kamera yg ada ni nk buat apa? nk suruh mak pakai? sy: hehehe...




..........................




Next week sy akan mula sibuk jd driver k.ena, teman dia pergi shopping ry n sbgnya. projek biskut ry pn insyaAllah akan bermula gak. Sy dah mula susun aktiviti2 yg akan sy buat sepanjang sy cuti ni. program m'bz kn diri. At least, dpt menghiburkan hati. hujung mngu ni anak saudara sy nk bercuti kat rumah. konon2 nak tidur dgn sy. Apa mimpi diaorang ntah. rindu sgt ke? musykil2.. hehe




........................




Bonda buat permintaan mengejut pasal masa depan sy sampai buat sy jadi terkedu. Makin meningkat usia, makin terbuka permintaan bonda. Harapan yg biasa daripada seorang ibu kpd seorang ank perempuannya yg masih... Hati oh hati..




.....................




Ramadhan ni bermakna dah 7 tahun Allahyarham Ahmad Khairul Nazreen pergi. Semoga rohnya dicucuri rahmat Allah dan segala dosa diampunkanNya. Tahun ke-7 ni, sy jd betul2 redha, jiwa dah rs benar2 yakin, setiap ketentuan ada hikmah tersembunyi yg mungkin tak tercapai oleh akal. Masa dah terlalu lama beranjak, sedangkan sy masih rs sekejap. Betul kata Vel, sy banyak membazirkan masa dalam kehidupan sy.




.................




InsyaAllah akan menulis lg di sini cuma tidak ketahuan masa.. Salam Ramadhan al-mubarak. Fi aamanillah..

1 comment:

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI